undefined

Meer inzicht in onze afsluiters

Wat is de status van onze afsluiters? Staat een afsluiter open of dicht? Met de slimme afsluitersleutel weten we precies wie een afsluiter wanneer heeft bediend. Daarnaast weten we beter hoe zwaar een afsluiter draait en hoeveel slagen de afsluiter nodig heeft om volledig dicht te zijn. Zo kunnen we analyses maken voor een optimaal onderhoudsprogramma.

Minder administratieve rompslomp en meer inzicht 

PWN heeft meer dan 33.000 afsluiters, waarvan er per jaar ongeveer 9.500 worden gecontroleerd. Het merendeel van alle afsluiters wordt nooit gedraaid waardoor we daar dus heel weinig gegevens van hebben. Voor het bedienen (openen en sluiten) van een afsluiter wordt een afsluitersleutel gebruikt. De kop wordt op de afsluiterspindel gezet en vervolgens wordt de afsluiter met de hand gedraaid. Met de slimme afsluitersleutel gebeurt dit draaien met behulp van een motor. Tijdens het draaien telt de sleutel het aantal omwentelingen en de kracht die nodig is om de afsluiter te draaien. Deze informatie wordt nu nog op de sleutel opgeslagen, maar zal in de toekomst realtime inzichtelijk worden.

"Als we weten wanneer de afsluiters gedraaid zijn, dan kunnen we het aantal minuten dat een klant (onverwachts) zonder water zit veel beter registreren."
Peter Schaap, Asset engineer strategie leidingbeheer

Op dit moment wordt, tijdens het draaien van de afsluiters, het bedienen telefonisch doorgegeven aan de meldkamer. Hierbij treden regelmatig registratiefouten op. Door het gebruik van een slimme afsluitersleutel is meteen duidelijk welke afsluiter wanneer gedraaid is. Deze gegevens kunnen vervolgens direct in Geoweb worden vastgelegd.

De slimme afsluitersleutel kan echter meer, het registreert maximale en gemiddelde moment (kracht die nodig is om afsluiter te draaien) en het aantal slagen dat de afsluiter heeft. We weten namelijk uit de praktijk dat afsluiters zwaar kunnen draaien en dat afsluiters in een verkeerde stand kunnen staan.

"Eindelijk duidelijkheid: hoe zwaar draaide die zwaar draaiende afsluiter?"
Peter Schaap, Asset engineer strategie leidingbeheer

De registratiefouten van afsluiterstanden leiden tot problemen bij werkzaamheden en storingen en zorgen ervoor dat de berekeningen met hydraulische modellen niet kloppen. Samen met een leverancier test PWN daarom de mogelijkheden van de slimme afsluitersleutel.

Afbeelding
slimme_afsluitersleutel.jpg