Overzicht

De duinen bij Castricum ontdekken? Volg de paaltjes

Hoefijzermeer in het Noordhollands Duinreservaat

Boswachter Evert-Jan Woudsma is graag in de duinen bij Castricum. Zijn advies: trek uw wandelschoenen aan, koop een duinkaartje bij ingang Johanna’s Hof en volg de paaltjes met de rode driehoek voor een ‘Rondje infiltratiegebied’.

De wandelroute van 6,6 kilometer heet ‘Rondje infiltratiegebied’, maar zou net zo goed ‘Rondje PWN’ kunnen heten, vindt Woudsma. ‘Je ziet er PWN in al zijn facetten: mooie en gezonde duinen, waar het goed toeven is voor natuurliefhebbers én waar PWN drinkwater zuivert.’

Limburgs mijnhout
Het startpunt van de route is al meteen een stuk bos met een verhaal. De dennen die u hier ziet, zijn in de jaren dertig geplant omdat Limburg ‘mijnhout’ nodig had. De gangen in de mijnen werden gestut door dennenhout, omdat dit ging kraken bij dreigend instortingsgevaar. Noord-Hollands dennenhout heeft zo mogelijk veel mensenlevens gered.

Goed bewaard geheim
​Wandelt u het bos uit, dan komt u in een stuk open duin. En daar gebeurt het: de infiltratie. Woudsma: ‘In de koele, donkere duinbodem ondergaat oppervlaktewater afkomstig uit het IJsselmeer een bacteriologische zuivering. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is voor ecologen en hydrologen nog altijd een goed bewaard geheim.’ Bijna even mysterieus is de waterbel, waar het water het gebied binnenkomt. Een mooie plek om even bij te komen, is het Hoefijzermeer. Ook aalscholvers verblijven hier graag. U kunt onopgemerkt de vogels in het gebied bestuderen vanuit het vogelkijkpunt. Misschien ziet u wel een ijsvogel.

Bos en duin waar geen boswachters komen
Vervolgens komt u een stuk onbeheerd open duingebied: de Limiet. Dit wordt begraasd door een grote kudde zwartkopschapen; boswachters hebben er bijna geen omkijken naar. De duinen aan zee zijn nog jong en stuivend, meer landinwaarts ziet u duinen die daar al honderden jaren liggen. Ook onbeheerd is bosreservaat Roodaam. Woudsma: ‘Als ik aan bezoekers wil uitleggen wat PWN doet aan natuurbeheer, dan wordt dit hi​er mooi duidelijk. Zo ziet eikenbos eruit als we het laten aanwoekeren.’

Even kijken in De Hoep
Zodra B​ezoekerscentrum De Hoep in zicht komt, weet u dat u het eindpunt van de route​ nadert. Het loont de moeite om daar even naar binnen te open, want naast de vaste expositie over hoe PWN de duinen beheert en water produceert, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Smaakt het 'Rondje infiltratiegebied' naar meer? Op Natuurwegwijzer.nl vindt u meer mooie wandelroutes door de Noord-Hollandse duinen.

Direct regelen