Overzicht

Agressie tegen boswachters: tot hier en niet verder

agressie boswachters

Boswachters krijgen in hun werk regelmatig te maken met ongewenst gedrag van bezoekers. Dat varieert van het negeren van een stopteken tot een scheldkanonnade of zelfs fysiek geweld. PWN onderzoekt de ernst van de situatie.

Houd rekening met de natuur en met elkaar: dat is eigenlijk het belangrijkste regel voor een bezoek aan de duinen. Boswachters houden toezicht op het naleven van die regel. En daar gaat het soms mis.

Confrontaties
‘Mensen die een waarschuwing van de boswachter krijgen, laten blijken dat ze het niet mee eens zijn. Ze negeren de waarschuwing of gaan de confrontatie aan’, vertelt Jan van Mourik, boa-coördinator van de boswachters. ‘85 procent van de boswachters van PWN heeft hier ervaring mee, 20 procent maakt het zelfs regelmatig mee. Dat kan je werkplezier behoorlijk bederven, want je wilt je werk veilig en onbezorgd kunnen doen.’

Agressie en geweld tegen boswachters is niet nieuw. PWN werkt al drie jaar met een richtlijn voor hoe hiermee om te gaan en onderzoekt nu welke extra middelen ingezet zouden kunnen worden. ‘Als een confrontatie dusdanig ernstig is dat de veiligheid van de boswachter in gevaar komt, doen we hiervan aangifte bij de politie’, zegt Van Mourik. ‘Dat is al een paar keer nodig geweest, bijvoorbeeld toen een boswachter bruut werd aangereden door een scooter. Aan de veiligheid van onze boswachters is ons veel gelegen. Agressie en geweld worden bij PWN niet getolereerd.’

Onderzoek
Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de ernst van de situatie onder de boswachters, houden zij tot eind januari bij met hoeveel en welk ongewenst gedrag ze worden geconfronteerd, hoe onbeduidend de uitingen misschien ook lijken. De uitkomsten helpen PWN om wangedrag effectiever aan te pakken, bezoekers beter bewust te maken van het feit wat boswachters doen zijn en wat hun bevoegdheden zijn, en hen beter te begeleiden.

>> Bekijk het interview met onze boswachter Evert-Jan Woudsma