Overzicht

In deze vakantielanden kunt u gerust kraanwater drinken

Zuiver kraanwater in de keuken

In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland.

In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben. Dat is de reden waarom de lokale bevolking toch vaak flessenwater drinkt. Net als in Portugal, waar het water veel kalk en ijzer bevat.

In Engeland ziet kraanwater er soms wat troebel uit door overtollige lucht in het water. Dit trekt vanzelf weg, na een paar minuten is het water helder. Warm kraanwater kan te veel koper bevatten. Dan liever het water eerst koken.

In Turkije kunt u het beste flessenwater drinken. Hier is kraanwater gechloreerd.

In de Verenigde Staten heeft kraanwater vaak een chloorsmaak, maar u kunt het gerust drinken. In Afrika en Azië is het verstandig om kraanwater voor consumptie eerst te koken. Iets minder tijdrovend, maar wel duurder is het kopen van flessenwater. Een volledig overzicht van landen en de kwaliteit van hun drinkwater vindt u op Waterinhetbuitenland.nl.

Nederlands kraanwater is top!
Toeristen die Nederland bezoeken kunnen we geruststellen: hier komt het lekkerste water gewoon uit de kraan. En toch drinken zes op de tien buitenlandse toeristen hier liever flessenwater. Tijd voor een campagne, vond PWN. De boodschap ‘tap is top’ is te lezen op billboards op straat en op ‘kraanhangers’ op de Kennemer Duincampings (Bakkum en Geversduin) en locaties van Stayokay en Smiling Host.

Waar u de zomervakantie ook doorbrengt, we wensen u een fijne tijd. En drink vooral veel water!