Overzicht

Even paren en dan weer verder fladderen

Foto: Luc Knijnsberg

Wist u dat volwassen vlinders eigenlijk maar één ding denken? Ze lijken zomaar wat rond te fladderen, maar ondertussen. Boswachter en vlinderexpert Luc Knijnsberg kan er alles over vertellen.

Luc Knijnsberg raakt niet uitgepraat over vlinders. Niet voor niets is hij verkozen tot vlinderbeheerder van het jaar. Vooral nachtvlinders boeien hem. In zijn vrije tijd offert hij graag zijn nachtrust op om op vlinderzoektocht te gaan in het Noordhollands Duinreservaat.

‘Nachtvlinders worden actief als het avond wordt’, vertelt hij. ‘Aan het einde van de middag breng ik op boomstammen een zoet smeerseltje aan dat vlinders trekt. ’s Nachts kom ik terug met mijn fotocamera. De zoektocht naar hun favoriete plekjes in de duinen en begrijpen waarom ze juist daar zo graag komen, fascineert mij enorm.’

Rupsje nooitgenoeg
Het leven van een vlinder draait eigenlijk maar om twee dingen: als rups eten ze veel om zo snel mogelijk volwassen te worden. En als volwassen vlinder hebben ze maar één doel: zich zo snel mogelijk voortplanten.

Het begint met een eitje. Hieruit kruipt een rups, die na een tijdje een pop om zich heen spint. Uit deze pop komt een volwassen vlinder tevoorschijn. De vrouwtjes leggen eitjes, na te zijn bevrucht door een mannetje, en daarmee is de cirkel rond. De meeste vlindersoorten leven daarna nog maar enkele dagen tot weken.

Zelf vlinders spotten
Een afwisseling van droge en natte, en van voedselarme en voedselrijke plekken is gunstig voor vlinders. Daarom leven er zo veel in de duinen: zo’n 30 dagvlinder- en 1.250 nachtvlindersoorten, alleen al in het Noordhollands Duinreservaat.

Tip van Luc voor wie in de duinen mooie dagvlinders wil spotten: ‘De kans is het grootst langs bosranden en bij niet al te warm zomerweer (zo’n 20 graden). In het Noordhollands Duinreservaat zie je vast en zeker de duinparelmoervlinder, en met een beetje geluk de bruine eikenpage. Bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunnen uitkijken naar de argusvlinder en aardbeivlinder, die zich graag ophouden in de buurt van dauwbraam.’

Kom ook naar de vlinderdag
Op zondag 2 juli houden PWN en IVN een speciale vlinderdag bij de Schaapskooi in Bergen. Met onder andere vlinderwandelingen met een boswachter, een ‘peepshow’ van nachtvlinders en een workshop vlinders fotograferen. Meer weten? Houd de activiteitenkalender in de gaten!