Overzicht

Hij ligt er: de revolutionaire waterleiding naar Texel

Tussen Den Helder en Texel ligt een nieuwe waterleiding. Een knap staaltje techniek, want de leiding ligt 85 meter diep ten opzichte van het waterpeil en is bijna 5 kilometer lang. PWN heeft de leiding aangelegd samen met aannemer LMR Drilling. Horizontaal gestuurde boring, zo heet deze innovatieve techniek. Hoe dit werkt, ziet u in onderstaande animatie.

‘Toen ik voorafgaand aan de boring de buis zag liggen op het marineterrein in Den Helder, kon ik het einde niet zien. Op zo’n moment realiseer je je pas echt wat een enorm tracé het is’, zegt Paul Wesselius, manager operatie leidingen.

Ongevoelig voor erosie
De nieuwe leiding was nodig, omdat een van de twee bestaande leidingen in 2013 schade opliep. De leiding is losgeraakt en door sterke zeestroming gaan schuren over het zand op de zeebodem. Hoewel de watervoorziening naar het Waddeneiland geen moment in gevaar is geweest, leverde het spannende momenten op, omdat er precies op dat moment een hittegolf was in Nederland. De nieuwe leiding ligt zo diep in de bodem dat hij ongevoelig is voor erosie.

Primeur
Nooit eerder werd op deze diepte en over deze afstand een waterleiding aangelegd. Een primeur waar PWN trots op is en waar zo’n 180 medewerkers van PWN, LMR en andere partijen aan mee hebben gewerkt. ‘Maar, zegt Wesselius er meteen bij, ‘dat was natuurlijk niet onze drijfveer. De leveringszekerheid die we met het project hebben gerealiseerd, gaat boven alles. Met de komst van de nieuwe waterleiding zijn de Texelaars óók in de toekomst continu verzekerd van drinkwater.’

En nu?
In het najaar wordt de nieuwe leiding via een landleiding van 2,5 kilometer aangesloten op het bestaande drinkwaternet van Texel. ‘Ook hiervoor gebruiken we een innovatieve aanlegmethode’, zegt Wesselius. ‘De overlast voor de eigenaren van de landbouwgrond waarin we gaan graven, kunnen we hiermee zo veel mogelijk beperken. Ook hoeft er niet onnodig veel gewas voor te wijken. Naar verwachting kan Texel de nieuwe waterleiding begin 2018 in gebruik nemen.’