Overzicht

PWN als eerste drinkwaterbedrijf in Nederland gecertificeerd voor assetmanagement

Assetmanagement visual

Drinkwater uit de kraan: het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet! Per jaar zuivert PWN 24 miljoen m³ water uit het IJsselmeer tot drinkwater dankzij de nieuwste,  innovatieve technieken. Dit gezuiverde water legt vervolgens een lange weg af via 10.000 km ondergrondse leidingen, pompen, kelders, zuiveringsinstallaties en infiltratiegebieden in de duinen, naar de kraan thuis. PWN levert vloeibaar goud, maar haar kapitaal, of assets, zit onder de grond.

In 2012 is PWN een traject gestart om door middel van de professionalisering van assetmanagement de dienstverlening naar hoger niveau te tillen. Technieken werden verbeterd, onderhouds- en inspectieplannen werden geoptimaliseerd en er werd een investeringsplan voor de lange termijn opgesteld.

Van de bron tot de watermeter
PWN Programmamanager Assetmanagement Elsbeth Blomjous: “Onze infrastructuur is een van de belangrijkste bedrijfsmiddelen of ‘assets’ van PWN. De infrastructuur loopt van onze bronnen, waarvan het IJsselmeer de belangrijkste is, tot de watermeter bij onze klanten. Alle processen rondom deze infrastructuur moeten wij zo goed mogelijk managen en dat gaat veel verder dan onderhoudsmanagement. Het is ons doel om de beste prestatie uit onze middelen te halen, tegen aanvaardbare kosten en acceptabele risico’s. Dit zetten we uit tegen de levensduur van de assets. Met andere woorden: met behulp van assetmanagement weten we niet alleen of we de goeie dingen doen, maar ook of we de dingen die we doen ook goed doen.”

Dienstverlening naar een hoger niveau
Door al dit ‘voorwerk’ en door de samenhang in de verschillende deelprocessen in een raamwerk in te bedden konden alle werkprocessen op het gewenste niveau worden gebracht om zo niet alleen te voldoen aan de gestelde normeisen, maar ook voldoende kader te bieden voor analyse en verbetering. Het resultaat is dat PWN als eerste drinkwaterbedrijf in Nederland ISO gecertificeerd is voor assetmanagement. “Deze internationaal erkende certificering toont aan dat we onze dienstverlening naar een aantoonbaar hoger niveau hebben getild”, aldus Elsbeth Blomjous. “En met het behaalde certificaat kunnen we dit nu ook aan onze klanten en stakeholders aantonen.”