Overzicht

Schoon drinkwater voor 10 miljoen mensen

waterworks.jpg

Op 22 maart, Wereldwaterdag, kwam bij u gewoon schoon drinkwater uit de kraan. Dat is in veel ontwikkelingslanden wel anders. Met WaterWorX willen de Nederlandse drinkwaterbedrijven hier iets aan doen, samen met hun lokale partners en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

WaterWorX wil wereldwijd 10 miljoen mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika duurzaam toegang geven tot schoon drinkwater in de periode 2017-2030. Om dit te bereiken werken de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven nauw samen met lokale drinkwaterbedrijven en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het WaterWorX-programma werd officieel gelanceerd op 22 maart tijdens de viering van Wereldwaterdag door Reina Buijs, plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Deze samenwerking maakt Nederland uniek’, zei Buijs. ‘Juist door samen te werken, kunnen we grote stappen zetten en dat is hard nodig.’

Wat gaat er gebeuren?
De Nederlandse waterbedrijven gaan hun expertise delen met lokale waterbedrijven. Samen willen ze lekverliezen terugdringen en de financiële en administratieve systemen verbeteren. Ook wordt waar nodig de bedrijfsvoering aangepast aan het veranderende klimaat en komt er capaciteit bij om juist de allerarmsten te kunnen voorzien van water. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt vooral aan lokaal beleid en lokale wet- en regelgeving waarvan een positieve stimulans moet uitgaan naar de lokale drinkwaterbedrijven. Als ze hun bedrijfsvoering op orde hebben, kunnen ze investeerders aan zich binden waardoor ze minder afhankelijk worden.

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor iedereen
Met WaterWorX wil de Nederlandse overheid een flinke bijdrage leveren aan Sustainable Development Goal 6 van de Verenigde Naties: 30 miljoen mensen voorzien van duurzame toegang tot veilig drinkwater en 50 miljoen mensen van duurzame toegang tot sanitaire voorzieningen in 2030. Hopelijk kunnen we op Wereldwaterdag 2030 vieren dat dit is gelukt.