Overzicht

Vleermuizen? Je ziet ze vliegen

grootvleermuis_def.jpg

Als de zon ondergaat in de duinen, gebeurt er iets spannends. Dan komen vleermuizen tevoorschijn. Als je op een heldere avond goed oplet, dan zie je ze door de lucht scheren.

Overdag zal je niet snel een vleermuis tegenkomen. Dan slapen ze op een beschutte plek. Ondersteboven, hangend aan hun achterpoten. Als het gaat schemeren, vliegen ze uit en gaan ze op insectenjacht. Je ziet ze vliegen boven water en langs bosranden.

Overwinteren in een bunker
Omdat er 's winters nauwelijks insecten rondvliegen, houden vleermuizen een winterslaap om de koude maanden te overleven. Hiervoor zoeken ze een beschutte plek, bijvoorbeeld in een van de vele bunkers in het duingebied. Daar is het donker, vochtig en het vriest er niet. Ideale omstandigheden dus. ‘Sinds we van deze plekken weten, doen we er alles aan om de vleermuizen er ongestoord te laten overwinteren’, vertelt boswachter Luc Knijnsberg. ‘We hebben de bunkers ingericht als vleermuisbunkers. Met een invliegopening, gaas tegen de binnenmuren en planten. Eén keer per jaar tellen we de overwinterende vleermuizen met een groep vrijwilligers. In de bunkers in Noordhollands Duinreservaat overwinteren er zo’n 400. In en om Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn dat er zo’n 500.

Ook in de bossen houden de boswachters van PWN rekening met de vleermuis. ‘Dood hout laten we vaak staan. Vooral in beuken en populieren zitten veel holtes waarin ze zich kunnen verschuilen. Door de bosranden open te houden, groeien hier veel bloemen. Dat is aantrekkelijk voor veel insecten en kleine zoogdieren, en dus ook voor de vleermuis.’

Grootoorvleermuis
In de Noord-Hollandse duinen kunt u rosse vleermuizen, dwergvleermuizen, watervleermuizen en laatvliegers tegenkomen. Maar de grootoorvleermuis is Lucs favoriet. De oren van het beestje kunnen drie tot vier centimeter lang zijn, ruim half zo lang als het lichaam. In winterslaap vouwen ze hun oren onder hun vleugels, zodat er geen muizen aan kunnen knagen.

Ga mee op vleermuizensafari
Vindt u vleermuizen ook zo fascinerend? Meldt u zich dan aan voor de Vleermuizenexcursie op Landgoed Elswout op vrijdagavond 11 augustus. De beestjes worden opgespoord met een vleermuisdetector. De grootoorvleermuis zou u nu moeten herkennen.