Overzicht

Volg de oranje driehoekjes en voel het voorjaar

lentewandeling_bergerbos.jpg

De paden op, de lanen in, want het is lente. Boswachter Natasja Nachbar wandelt graag in de duinen bij Bergen en het Bergerbos. Tip van Natasja: geef je ogen én oren goed de kost.

Hoe weet je met je ogen dicht dat het lente wordt? Juist, je hoort de vogels weer. ‘Als je de Heidepadroute wandelt, is de kans groot dat je de boomleeuwerik hoort, een van de mooiste zangers in het duin’, vertelt Natasja. ‘Om de nachtegaal te kunnen spotten, heb je net iets meer geluk nodig. Over de boomtoppen zweeft de buizerd, niet te verwarren met de Vlaamse gaai, die de buizerd perfect kan imiteren. Vindt-ie leuk, een beetje verwarring zaaien. Het geluid van de koekoek en tjiftjaf is natuurlijk uit duizenden te herkennen.’

Verschillende landschappen
De Heidepadroute is zo mooi, omdat hij zo afwisselend is, vindt Natasja. ‘Hij voert door open duin, langs heide en vennetjes, door het sprookjesachtige Bergerbos en via de noordkant van de Bergense duinen weer terug naar het startpunt, ingang Uilenvangersweg. Het gebied is erg heuvelachtig, wat je perfect kunt zien vanaf de uitzichtpunten langs de route, die zelf overigens vrij vlak is. Het Bergerbos hoorde vroeger bij een landgoed. Dat is te zien aan de rechte lanen. Ze vormen een mooi contrast met de kronkelpaadjes, die later zijn ontstaan door de houtkap. Eikenbomen lopen uit, en zorgen voor net een ander tintje groen dan de meidoorns die er staan. Echt sprookjesachtig mooi.’
 
Levendige bedoening
Kijk, een zandhagedis! Kinderen zien deze beestjes vaak als eerste. Door hun snelheid springen ze al gauw in het oog. Zeker de mannetjes, die in de lente met hun gifgroene kop en zijkanten de aandacht proberen te trekken van de vrouwtjes. In het bos komt u met een beetje geluk een eekhoorn of boommarter tegen. Rond de duinmeertjes is het een levendige bedoening van kikkers, padden en kikkerdril.

Vergis u niet in de routemarkering, want er loopt nog een andere oranje wandelroute (witte bordjes met oranje pijl) door hetzelfde gebied. Dan wandelt u die route gewoon een volgende keer.

Wanneer u het duingebied bezoekt, heeft u een duinkaart nodig. Parkeren is gratis. Honden mogen mee, maar dan wel aangelijnd.

 

Direct regelen