Overzicht

Zo houden we de duinen voor iedereen aantrekkelijk, ook voor de planten en dieren

duurzaam_tourisme.jpg

Hoeveel recreatie en toerisme kan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan zonder dat de kwetsbare natuur en de rustbeleving daaronder lijden? PWN wil zich hierop voorbereiden en zoekt samen met partners van het nationaal park en andere belanghebbenden naar oplossingen.

Niet alleen natuurliefhebbers uit de nabije omgeving genieten van het nationaal park, ook steeds meer toeristen weten het natuurgebied te vinden. Ze komen naar Amsterdam en plakken daar steeds vaker een ‘middagje duinen’ aan vast. Niet zo gek, want vooral voor mensen die van ver komen, ligt het nationaal park maar op een steenworp afstand van het bruisende Amsterdamse stadsleven.

Kansen maar ook zorgen
Voor de toerismebranche en (horeca)ondernemers biedt het groeiende toerisme in de regio volop kansen, maar natuurorganisaties maken zich hier ook zorgen om. Kan de natuur dit wel aan? Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Binnenkort presenteert het nationaal park haar Visie Duurzaam Toerisme Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Slimme oplossingen
‘Om als park onze visie te kunnen vormen, hebben we samen met ondernemers, omwonenden, bezoekers, de toeristensector, natuurgroepen en andere belanghebbenden verschillende mogelijkheden onderzocht’, vertelt Marieke Kuipers, adviseur Natuur en Recreatie bij PWN. ‘Mogelijkheden zijn er genoeg.’

‘We zouden bijvoorbeeld drie of vier gebieden kunnen aanwijzen voor om toeristen te faciliteren met informatie en wandel- en fietsarrangementen. Zo houden we rekening met de draagkracht van de duinen, met name in de broedgebieden én met de rustbeleving van bezoekers uit de nabije omtrek. Misschien zou het nationaal park zich meer kunnen profileren als oase van rust en verwondering, en minder als toeristisch trekpleister. Natuurlijk helpt het ook als de natuur meer in de harten van mensen gaat leven, zodat bezoekers echt naar het nationaal park komen voor wat het zo uniek maakt: rust en ruimte, wandelen en fietsen of de wisentenkudde. Het zou ook helpen als horecaondernemers er niet alleen voor zorgen dat toeristen zich hier welkom voelen maar hen ook op een positieve manier wijzen op de regelgeving in het park.’

De Visie Duurzaam Toerisme Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt binnenkort vastgesteld. Dat is het startpunt van nieuw beleid waarmee alle betrokkenen ervoor willen zorgen dat we over pakweg vijftig jaar nog steeds van de prachtige duinen kunnen genieten.