Overzicht

PWN doet mee met Makathon Zorg en Welzijn

makathon_zorg_en_welzijn

Zorg en techniek werken samen aan duurzame oplossingen 

Van woensdag 16  tot en met vrijdag 18 mei vindt op de Hartekamp Groep in Heemstede de driedaagse Makathon Zorg en Welzijn plaats. Bij een makathon komen mensen uit verschillende vakgebieden bij elkaar om na te denken over slimme oplossingen voor een algemene uitdaging of kans, in dit geval duurzamere, betaalbare en/of groenere zorg. Zo’n oplossing bestaat uit een deel zorg, bijvoorbeeld een behandelplan, en een technische oplossing. Het thema dit jaar is Duurzaamheid. Hoe maken we de zorg goedkoper en duurzamer, zonder dat dit ten koste gaat van de zorg? Eén van de casussen, die aan bod komen, wordt gepresenteerd door drinkwatertechnoloog Ruud van der Neut: wat kunnen we doen om te voorkomen, dat medicijnafval terecht komt in ons oppervlaktewater? Welke rol ligt hiervoor bij de begeleiding en/of de cliënt?

Medicijnresten in water
In Nederland komt naar schatting jaarlijks 140 ton medicijnresten en hormoonverstorende stoffen via de riolen in meren, sloten en rivieren terecht. Dat is jaarlijks ruim 8 gram aan medicijnresten per persoon. Daarbovenop komt nog eens 30 ton röntgencontrastmiddelen. Door vergrijzing zal het medicijngebruik in de toekomst nog verder toenemen. Medicijnresten in het milieu zijn slecht voor het waterleven én voor de bereiding van drinkwater. Mogelijke effecten van geneesmiddelen zijn bijvoorbeeld gedragsverandering, weefselschade en effecten op de voortplanting van waterorganismen. Hierdoor kan het hele ecosysteem verstoord raken. Daarnaast kost het zuiveren van deze stoffen door drinkwaterbedrijven als PWN veel energie en geld. Onze drinkwaterbronnen moeten schoon zijn, want wat er niet in komt hoeven we er ook niet uit te halen.

Het beste idee
Op dag 1 worden de uitdagingen gedefinieerd en wordt er gezocht naar oplossingen. De twee daarop volgende dagen (en een nacht!) worden gebruikt om de oplossingen uit te werken tot prototypes en businesscases. PWN teammanager Bram Delfos is dan aanwezig om feedback te geven aan de teams die met de water casus(sen) aan de slag zijn gegaan. Uiteindelijk worden de oplossingen gepitcht. Een jury bestaande uit deskundigen uit de zorg, techniek, bedrijfsleven en politiek bepaalt vrijdag 18 mei wie het beste idee heeft. Deze bekwame jury, waar sectordirecteur Thea de Vries deel van uitmaakt, wordt voorgezeten door de burgemeester van Heemstede mevrouw Astrid Nienhuis. 

Studenten, bedrijfsleven en zorgmedewerkers
Tijdens deze makathon werken 80-100 studenten van Nova College (MBO) en InHolland (HBO) samen met bedrijfsleven en zorgmedewerkers aan de oplossingen. Locatie is de Hartekamp Groep, een plek waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, leren en werken. 

Bezoek ook de website van de makathon: https://www.makathon.nl/zorg/index.html