Overzicht

RIVM: kraanwater voldoet aan eisen Europese drinkwaterrichtlijn, inname PFAS moet omlaag

Vandaag verscheen een rapport van het RIVM over PFAS in Nederlands drinkwater. De conclusie, op basis van de meetgegevens van de drinkwaterbedrijven tussen 2015 en 2021, is dat het Nederlands drinkwater voldoet aan de eisen vanuit de Europese Drinkwater Richtlijn. Tegelijkertijd adviseert het RIVM de concentraties PFAS-stoffen in drinkwater in delen van Nederland te verlagen om de totale blootstelling aan PFAS te helpen beperken. 

Volgens het RIVM mag je 20% van de veilige hoeveelheid van PFAS binnenkrijgen via drinkwater. Nederlands drinkwater moet als onderdeel van een integrale aanpak op termijn voldoen aan de indicatieve richtwaarde voor PFAS die het RIVM adviseert. Aan deze indicatieve drinkwater-richtwaarde voldeden nog niet alle drinkwatermonsters van het onderzoek. Ook het drinkwater van PWN voldoet nog niet altijd en overal aan de nieuwe, zeer strenge indicatieve richtwaarde. RIVM concludeert evengoed dat het verantwoord is om kraanwater te drinken.

Zuiveringstechnieken PWN

PWN zet haar huidige zuiveringstechnieken in om nu al zo laag mogelijke PFAS-concentraties in het drinkwater te bereiken. Specifiek gaat het dan om filtratie met actief kool en membraanfiltratie. PWN staat voor een aantal grote investeringen om haar productiecapaciteit uit te breiden én de belangrijkste bron, het IJsselmeer, te versterken. In al deze projecten en bij grootschalige renovaties en nieuwbouw willen wij werken naar zo laag mogelijke PFAS-concentraties. Op die manier willen we ervoor zorgen dat we in de toekomst overal voldoen aan de door het RIVM geadviseerde waarden door te kiezen voor zuiveringen die PFAS verwijderen. Lees hier meer over de uitdagingen van PWN.

PFAS horen niet thuis in het milieu

De drinkwatersector vindt dat stoffen als PFAS in het geheel niet thuishoren in het milieu en de bronnen voor drinkwater, grond- en oppervlaktewater. De drinkwatersector is groot voorstander van een nationaal en Europees totaalverbod op PFAS en – vooruitlopend daarop – een verbod op lozingen omdat ze slecht afbreken en daardoor lang in het milieu aanwezig blijven. Het Rijk, andere overheden en bedrijven hebben hier allemaal een verantwoordelijkheid in. 

Drinkwaterbedrijven waarderen het dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IeW) vaart zet achter een zo breed mogelijk verbod op PFAS-producten in de EU en de aanpak van PFAS-lozingen in afvalwater. We vragen dit uit te breiden naar een totaalverbod op productie, toepassing en emissie van PFAS want dit is snelste en meest effectieve oplossing om blootstelling aan PFAS te verlagen omwille van de volksgezondheid, milieu en de Kaderrichtlijn Water. Wat niet in de bronnen voor drinkwater terecht komt, hoeven de drinkwaterbedrijven er ook niet uit te zuiveren. 

Drinkwaterbedrijven doen onderzoek en zetten zich in om waar mogelijk bestaande zuiveringsprocessen te finetunen om de gehaltes van PFAS in drinkwater te verlagen. Principieel wringt dit echter met de volgende drie punten:

  1. PFAS verdwijnt niet. Bij de zuivering van drinkwater verdwijnt PFAS niet, maar verplaatst PFAS zich naar een afvalstroom waarvoor nog geen goede oplossing is (het blijft terugkomen in het milieu).   
  2. De vervuiler moet betalen. Dat drinkwaterbedrijven PFAS moeten verwijderen staat haaks op het EU-milieubeginsel dat de vervuiler betaalt en dat de kosten voor verbetering van de waterkwaliteit niet bij de drinkwaterconsument worden neergelegd.
  3. De zuiveringsinspanning moet omlaag. Verder zuiveren druist in tegen het Europees vastgestelde principe dat de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater moet verbeteren, zodat de zuiveringsinspanning om drinkwater te maken, kan worden verlaagd. Dit is afgesproken in de Kader Richtlijn Water (KRW).

Meer informatie

Wat zijn PFAS? Lees hier de meest gestelde vragen.

Wat is de samenstelling van het drinkwater van PWN? Lees hier meer.