Overzicht

Samenwerking HHNK & PWN voor schone bronnen

Opening rioolzuivering

Gisteren, donderdag 7 juli, was PWN aanwezig bij de opening van de Proefzuivering van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Wervershoof. In deze zuivering worden microverontreinigingen, zoals medicijnresten, uit gezuiverd afvalwater gereinigd. Dit gebeurt met behulp van bestaande drinkwatertechnologieën waaraan PWN een bijdrage heeft geleverd. Zo werken we in de keten samen met rioolwaterzuiveringsbedrijven aan toekomstbestendige, schone zoetwaterbronnen en een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant.

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Hoe houden we ons oppervlakte- en drinkwater in de toekomst schoon en gezond? Met die vraag zijn HHNK en PWN eind 2016 een samenwerking gestart om microverontreinigingen uit afvalwater te halen. Marjan Leijen, bestuurder HHNK: “Op dit moment komt jaarlijks landelijk 190 ton medicijnresten en 30 ton röntgencontrastmiddelen via het riool in het oppervlaktewater terecht en dit wordt alleen maar meer door bevolkingsgroei en de vergrijzing, volgens het RIVM. Ik ben dan ook trots dat het bestuur het lef heeft gehad om deze proefzuivering te gaan bouwen. We gaan deze nieuwe technieken straks heel hard nodig hebben met het oog op het toenemende medicijngebruik." Paulien Pistor, directeur PWN: “De samenwerking is ontstaan vanuit het idee dat hoe schoner het oppervlaktewater en grondwater, hoe schoner de bron voor drinkwater. Want wat er niet in komt, hoeven wij er ook niet uit te halen! We zien dit als een volgende stap richting een circulaire waterketen.”

Kennisdeling

PWN en HHNK werken niet alleen met elkaar samen, maar ook in nationaal verband met kennisinstellingen, bedrijfsleven en andere belanghebbenden. De resultaten van het project zijn van groot belang voor alle waterschappen en drinkwaterbedrijven in Nederland en daarbuiten. Kennisuitwisseling is een belangrijk aspect in de ontwikkeling van een circulaire waterketen.

Deze samenwerking wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.