Overzicht

Schoon drinkwater komt al vijftig jaar uit Andijk

andijk

Op 2 mei 1968 opende prins Claus in Andijk een pompstation van PWN dat tegenwoordig 24 miljoen m3 water per jaar uit het IJsselmeer zuivert tot drinkwater. Dat hadden de twaalf PWN’ers die vijftig jaar geleden het station bemanden, niet durven dromen.

Pompstation Andijk is in vijftig jaar tijd uitgegroeid tot het grootste proefstation van Europa.

Uitdagingen
De productie begon met 700 m3 schoon drinkwater per uur. Dat werd naar Hoorn gepompt en van daaruit verder de provincie in. Het gebruik van chemicaliën was nieuw, net als de voor die tijd geavanceerde techniek. ‘We hebben voor allerlei uitdagingen gestaan’, vertelt Nico Lute, een van de twaalf PWN’ers die in 1968 in Andijk kwamen werken, in de Andijker. ‘Door een grote algenplaag in het IJsselmeer, de ramp bij Tsjernobyl, en de zouten en landbouwbestrijdingsmiddelen in het IJsselmeer was veel inspanning nodig om het water schoon en betrouwbaar te maken. De komst van koolfilters was een enorme verbetering.’

Via de duinen
Tegenwoordig wordt een gedeelte van het IJsselmeerwater via geavanceerde technieken direct gezuiverd tot drinkwater. Een ander deel wordt voorgezuiverd en gaat via grote leidingen naar de duinen. Hier passeert het water de koele, donkere duinbodem en wordt het nog verder bacteriologisch gezuiverd. Na zo'n drie, vier weken pompt PWN het geïnfiltreerde water op. Na een laatste zuivering met zandfilters gaat het door het leidingnet naar de 783.000 huishoudens en bedrijven in Noord-Holland.​

Er is veel veranderd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: nu en in de toekomst de inwoners van Noord-Holland voorzien van voldoende en kwalitatief hoogstaand drinkwater.

In het fotoarchief van PWN is veel materiaal over de voorbereidingen en de bouw van pompstation Andijk. Hiervan hebben we een compilatiefilmpje gemaakt.