Overzicht

Slimme oplossingen voor de watersector

winnaars Makathon wedstrijd

De Makathon Smart Solutions voor de watersector die op 4, 5 en 6 oktober plaatsvond in de 3D Makers Zone in Haarlem leverde een groot aantal oplossingen van hoge kwaliteit op. Gedurende drie dagen hebben medewerkers van PWN, Hoogheemraadschap  Hollands Noorderkwartier (HHNK), technologiebedrijven en studenten gewerkt aan diverse vraagstukken uit de watersector. Het winnende team, ‘Finding Gerald’, bedacht een oplossing waarmee vissen, die passeren door een vispassage door middel van sensoren en software automatisch worden herkend op soort, aantal en grootte.

De Makathon is onderdeel van het regionale Smart Makers Education-programma. Bedrijfsleven en onderwijs slaan de handen ineen om jongeren te betrekken bij de innovatie-uitdagingen van vandaag. Gelijktijdig wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van (ICT) technische kennis en vaardigheden van morgen. Dit moet leiden tot meer technisch talent in de regio, talent dat bedrijven als PWN en HHNK goed kunnen gebruiken.

Woordvoerder winnend team Finding Gerald: “Ik heb enorm veel geleerd tijdens deze drie dagen. Dit had ik op school allemaal nooit kunnen meemaken!”

Het winnende team Finding Gerald bestond geheel uit een mix van studenten van vo, mbo, hbo en TU. Suze van der Meulen, innovatiemanager PWN: “Het team Finding Gerald heeft bewezen dat het betrekken van studenten uit alle onderwijsniveaus bij innovatie echt werkt!”. Dat de Makathon een succesvol instrument is, werd ook letterlijk verwoord door een van de prijswinnaars. Tijn van der Aart, woordvoerder van de grote winnaar, team Finding Gerald: “Ik heb enorm veel geleerd tijdens deze drie dagen, dit had ik op school allemaal nooit kunnen meemaken.” De reden dat vo-, mbo-, hbo- en wo-instellingen mee doen aan makathons, is dat de leerlingen en studenten in korte tijd ongelooflijk veel ervaring op kunnen doen. Dit geeft ze een flinke versnelling die tot een vliegende start van hun carrière moet leiden.

Haalbare ideeën
Het begon op woensdag met presentaties van de opdrachtgevers. PWN kwam met vraagstukken voor slimmer recreatiebeheer en slimmer waterleidingbeheer. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier legde ook vraagstukken neer over dijkbewaking en monitoren van vispassages.  De deelnemende studenten van onder andere Nova College, Inholland, Tata Academy en experts uit het bedrijfsleven vormden teams en gingen gretig en vol inspiratie en goede moed aan de slag. Opdrachtgevers hadden de lat hoog gelegd. Pittige criteria moesten ertoe leiden dat de oplossingen niet zomaar leuke ideeën opleverden, maar ook haalbaar waren op financieel en technisch gebied.  Daarnaast moesten de ideeën ook realistisch gebruik maken van nieuwe technologieën. Al snel bleek dat niet alleen de kwantiteit van ideeën hoog was, maar ook de kwaliteit.

Te mooi om waar te zijn? Toch niet, want elke oplossing is bijzonder praktisch en uitvoerbaar. Joke Cuperus, directeur van PWN: “Ik ben verrast over de kwaliteit. Dat studenten en experts zó snel tot samenwerking wisten te komen en ons uiteindelijk deze oplossingen wisten te presenteren”

Ruud Maarschall, bestuurder van HHNK: “Als je ziet wat D Makers Zone in drie dagen bereikt, zie ik veel kansen voor een toekomst vol innovatie voor HHNK. Ik ben enthousiast!”

Pilots
De versnelling die de studenten meekrijgen, bracht de Makathon ook voor de opdrachtgevers. De concrete concepten en prototypes die uit de driedaagse zijn gerold, worden nu opgepakt en via pilots getest in de praktijk. Sensoren, glasvezel, cloud-technologie, blockchain, internet of things en 3D-printing worden straks ingezet om processen te verbeteren. De natuur in de duinen wordt beter beschermd, de waterlevering beter in kaart gebracht, de visstand interactief bijgehouden en dieren gemonitord.

Bekijk hier de aftermovie van de Makathon