Overzicht

Terugblik bewonersbijeenkomst over reststroom in Andijk

Luchtfoto Andijk

Op woensdag 12 januari 2022 is er op initiatief van PWN een online bewonersbijeenkomst georganiseerd over de plannen van PWN om een zoute reststroom te infiltreren in de bodem op het terrein van Andijk. Bij omwonenden en andere betrokkenen zijn vragen en zorgen ontstaan naar aanleiding van de vergunning die PWN hiervoor heeft aangevraagd.

 

Grote opkomst

Ruim 100 mensen meldden zich aan voor de bijeenkomst en waren ook aanwezig. Vanwege vooraf gestelde vragen was duidelijk dat de zorgen vooral gingen over veiligheid, natuur en milieu, verzilting en gebruik van de ondergrond.

De bijeenkomst werd gestart met een kort welkom door wethouder Andrea van Langen van de gemeente Medemblik. In de bijeenkomst zijn directeur Martine Lodewijk (PWN) en Mathijs Kuiper (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) ingegaan op het proces en de formele (in lijn met het ontwerp-instemmingsbesluit) en informele communicatie. Projectleider Freark Stienstra (PWN) lichtte vervolgens het opslagplan toe.

 

Geen risico op negatieve effecten

Hierbij is aangegeven dat drinkwater maken altijd zorgt voor een reststroom, zeker wanneer de bron oppervlaktewater betreft, zoals in geval van het IJsselmeer, de belangrijkste drinkwaterbron van PWN.

PWN gebruikt voor zuivering onder meer hars, waardoor stoffen uit het IJsselmeer worden gebonden. Dat hars wordt schoongemaakt met zout. Die reststroom wordt momenteel door ondiepe infiltratie (50 tot 100 meter) in de ondergrond gebracht. PWN is voornemens om deze reststroom door diepe infiltratie tot 250 meter in de ondergrond te brengen om de hoeveelheid te kunnen beperken en een deel van de reststroom zelf her te gebruiken. Het zoutgehalte van de reststroom is qua zout vergelijkbaar met het grondwater dat al op die diepte zit. Op basis van onderzoeken is gebleken dat er geen risico is op negatieve effecten op de omgeving.

In de bijeenkomst heeft PWN toegezegd dat zij zich blijft inspannen voor alternatieve oplossingen. Ook is aangegeven dat PWN aansprakelijk is wanneer eventuele schade zich zal voordoen vanwege de diepte infiltratie. Dit risico wordt echter niet realistisch geacht.

PWN is blij met de hoge opkomst van belangstellenden voor de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst zijn nog diverse vragen gesteld. PWN heeft hierbij aangegeven dat alle vragen beantwoord worden. Verder is door directeur Martine Lodewijk toegezegd dat PWN zich zal inzetten voor betere communicatie met de omgeving.

 

Meer lezen over de bijeenkomst? Klik dan hier.