Overzicht

Wees wijs met water, ook op de wc

header_toilet.jpg

Bij PWN krijgen we regelmatig de vraag waarom we in Nederland geen apart systeem met iets minder schoon ‘huishoudwater’ hebben, waarmee we bijvoorbeeld de wc kunnen doorspoelen. Zoiets moet toch eenvoudig te realiseren zijn?

Helaas, om alle huizen in Nederland te kunnen voorzien van zuiver drinkwater én iets minder schoon huishoudwater, zou een tweede leidingnet moeten worden aangelegd. Ook de woningen zelf zouden extra leidingen nodig hebben. Een waterleidingnetwerk aanleggen en onderhouden kost veel geld. Er moeten ook nieuwe zuiveringsinstallaties komen. Als we deze investeringen doorrekenen, wordt het huishoudwater net zo duur als drinkwater.

Daarnaast zijn er gezondheidsrisico’s: stel je voor dat de twee watercircuits per ongeluk bij elkaar komen? Dat vormt gevaar voor de volksgezondheid.

Een extra leidingnet zou bovendien gevolgen hebben voor de kwaliteit van het echte drinkwater. Als we hiervan minder nodig hebben op een dag, blijft het langer stilstaan in de leidingen en dat heeft weer invloed op de kwaliteit van het water.

Spoelen met regenwater
Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om duurzaam met water om te gaan. In Nederland mogen huishoudens en bedrijven zelf een systeem aanleggen om bijvoorbeeld regenwater op te vangen om dit te gebruiken voor het doorspoelen van de wc. Overigens zitten daar ook haken en ogen aan. Los van de eerdergenoemde gezondheidsrisico’s, moet je ook nog een oplossing bedenken om je wc door te spoelen als er weinig regen is gevallen.

Tips om water te besparen
Wilt u zuinig omspringen met water bij het doortrekken van de wc? Dat kan.

  1. Installeer een spoelonderbreker. Eén druk op de knop en het water stopt met stromen.
  2. Leg een kunststoffles gevuld met zand of water in de stortbak. De inhoud van de fles is het aantal liters dat u per spoelbeurt bespaart.
  3. Stel de vlotter in de stortbak zo af dat er minder water inloopt.


Wilt u meer tips voor een lager waterverbruik in huis?
Lees dan de besparingstips op onze website.