Overzicht

De Kennemer Schaapskudde gaat met pensioen

Schaapskudde met pensioen

Bezoekers aan de Kennemerduinen zijn ze tijdens een duinwandeling vast wel eens tegengekomen: de schapen van de Kennemer Schaapskudde. Deze kudde heeft jarenlang heel veel werk gedaan in het duingebied. De schapen hebben het natuurbeheer zelfs zo succesvol uitgevoerd, dat jaarrond begrazen niet meer nodig is. Daarom mag de kudde nu met pensioen.

Invasieve exoten zijn planten die, als je niets doet, de duinspecifieke soorten verdringen. Een voorbeeld hiervan is de prunus ofwel de Amerikaanse vogelkers. Deze woekerende plantensoort kwam ook in de Kennemerduinen in grote aantallen voor. In 2008 is PWN gestart met schapenbegrazing in de Kennemerduinen. De schapen van de Kennemer Schaapskudde zijn ‘opgeleid’ om prunus als onderdeel van hun maaltijd te eten.   

Stichting neemt zorg voor de schapen over
Het werk van de Kennemer Schaapskudde zit er nu op. Er is af en toe nog werk voor schapen, maar veel minder dan bij de start. Hierdoor is een eigen kudde nu niet meer nodig. De schapen gaan van hun oude dag genieten bij de Stichting Vrienden van het oude Kennemer Schaap. De stichting krijgt een eenmalige opstartbijdrage om de dieren op een fijne nieuwe locatie te huisvesten.  

Het is mogelijk om de stichting te steunen door donateur en/of sponsor te worden. Het is ook mogelijk een locatie voor de schapen beschikbaar te stellen. Lees hier verder voor meer informatie.