Overzicht

Nationaal Park Zuid-Kennemerland introduceert Duintuinen

Duintuin beeldmerk

Bewoners helpen de natuur door een stukje Nationaal Park in hun eigen tuin

Nationaal Park Zuid-Kennemerland lanceert samen met IVN Natuureducatie, gemeenten, Hoogheemraadschap van Rijnland, provincie Noord-Holland en de terreinbeheerders - waaronder PWN-  het project Duintuinen. Samen zetten we ons met dit project in om tuinen in de regio beter aan te laten sluiten bij de plaatselijke natuur. Dat doen we door bewoners en ondernemers te activeren en inspireren om hun tuin te vergroenen met lokaal inheemse beplanting.

Stukje Nationaal Park
Bewoners kunnen nu de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken; een echte Duintuin. Dit is meer dan helmgras alleen! Een Duintuin is gifvrij en er groeien planten die van nature in Nederland voorkomen en passen in de omgeving van het Nationaal Park. Deze inheemse planten zijn een aanwinst voor insecten, vogels en andere dieren. Bovendien levert de Duintuin een positieve bijdrage aan klimaatadaptatie, komt het de biodiversiteit ten goede en draagt hij bij aan voldoende drink- en grondwater. En: een Duintuin ruikt heerlijk en is prachtig!

Veel enthousiasme
Door een Duintuin aan te leggen, kunnen bewoners het Nationaal Park bij hen in de buurt laten groeien. Ook ondernemers worden uitgenodigd om het project te omarmen en op hun terrein een eigen Duintuin aan te leggen. Gwen Pellinkhof, Projectleider Duintuinen van IVN Natuureducatie ziet al veel enthousiasme: ‘Bewoners rondom Nationaal Park willen graag iets terug doen voor de natuur en met dit project is er een win-win.  Door het maken van een eigen Duintuin geef je een boost aan de lokale inheemse natuur, goed voor onder andere wilde bijen en tegen hittestress. Daarnaast is een Duintuin een fijne plek om te vertoeven en begint recreatie al bij je eigen voordeur.’

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): ‘We merken dat bewoners graag de natuur een handje willen helpen, ze weten alleen niet altijd hoe. Nu krijgen ze concrete handvatten en kunnen ze meteen aan de slag. Het zou zo mooi zijn als de prachtige natuur van het Nationaal Park ook in tuinen in de omgeving groeit en bloeit.’

Afbeelding
Potentiele duintuin

Potentiële Duintuin 

Direct aan de slag
Iedereen kan een Duintuin laten maken, je hebt er geen groene vingers voor nodig. Dankzij een checklist, helder stappenplan en inspirerende plantenlijst, kunnen bewoners direct zelf aan de slag. De duintuinplanten zijn vanaf heden te koop bij diverse tuincentra rondom het Park, als onderdeel van het assortiment ‘Wild en Inheems’. Op de website www.jouwduintuin.nl kunnen bewoners allerlei praktische materialen en handige informatie vinden om mee te kunnen doen. Als bewoners hun Duintuin aanmelden op de site ontvangen ze hun eigen Duintuinbordje en maken ze kans op een van de tuincheques. Zo kunnen ze hun Duintuin nog mooier maken!

Nationale Park Tuinen
Het project Duintuinen is geïnspireerd op het succesvolle project Heuvelrugtuinen op de Utrechtse Heuvelrug. Ook andere Nationale Parken, zoals Hollandse Duinen en Duinen van Texel gaan aan de slag met Nationaal Park Tuinen. We hebben allemaal hetzelfde doel en insteek: bewoners kunnen met het vergroenen van hun eigen tuin met gifvrije en inheemse planten bijdragen aan de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen, gelegen aan de Noord-Hollandse kust tussen Zandvoort en Velsen.

Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders PWN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Gezamenlijk werken we in het park aan het voortbestaan van een natuurgebied van grote internationale klasse.