Overzicht

Tips van de boswachter voor deelnemers aan Egmond Wandel Marathon

Egmond Wandel Marathon 2023

De Egmond Wandel Marathon komt eraan! Op 20 en 21 januari kun je 10,5 of 21,1 km op één of twee dagen wandelen over het strand en door ons unieke werkgebied: het Noordhollands Duinreservaat. Boswachter Fred van den Bosch kent dit duingebied op zijn duimpje en heeft alvast een paar goede tips voor de deelnemers.
 
1. “Zelf vind ik het 10 kilometer-punt op de route van Bergen aan Zee naar Egmond heel bijzonder. Op deze plek verandert het duingebied, dat vanaf Frankrijk naar Denemarken loopt. Je ziet hier een vloeiende grens tussen kalkrijke en kalkarme grond, waardoor het landschap zichtbaar verandert. Dit echt een unieke plek, ook voor Europese begrippen. Mooi om even bij stil te staan.”
 
2. “Wie de Noordroute naar Bergen aan Zee loopt, wandelt na ongeveer vijf kilometer vanuit een dynamisch duingebied via een steile helling het bos in. Dit is een goed moment om nog even om je heen te kijken voor je verder loopt. Zo maak je de prachtige overgang naar het bos bewust mee.” 

3. “Loop je de Zuidroute richting Castricum aan Zee, dan tref je vlak bij de finish een stuk waarbij je omhoog moet lopen. Tip: kijk hier eens over je linkerschouder... Je hebt dan een fenomenaal uitzicht over de vallei en het open duinlandschap.”  

4.“Voldoende drinken is belangrijk tijdens een lange wandeling. Wil je liever niet veel water met je meedragen? Geen nood: PWN zorgt voor tappunten met schoon drinkwater langs de route.” 

Inschrijven & informatie

Wil jij ook meedoen aan dit winterse wandelevenement? Schrijf je dan vóór 8 januari in: https://egmondwandelmarathon.nl/inschrijven
Goed om te weten: PWN is het goede doel van de Egmond Wandel Marathon. Wie zich inschrijft, kan een vrijwillige donatie aan ons doen. Het opgehaalde bedrag gaan we dit jaar gebruiken om verbeteringen voor amfibieën te realiseren.

Amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, zijn vaste bewoners van het Noordhollands Duinreservaat. Deze dieren zijn niet veeleisend, maar kunnen wel wat hulp gebruiken bij het oversteken van wegen en paden. Ze houden van de ondiepe poelen, waar het water wat warmer is en van veilige oversteekplaatsen. Er zijn nog verschillende plekken in het duin die we met jouw bijdrage voor hen veiliger of aantrekkelijker kunnen maken.