Overzicht

Faunatunnel bij Egmond raakt ingeburgerd

Ecotunnel

Bij de faunatunnel aan de Egmonderstraatweg heeft van 16 april tot 28 mei 2017 een wildcamera gestaan. Deze camera maakt met behulp van infrarood lampjes ook ’s nachts foto’s. Dankzij bewegingssensoren staat de camera niet continu aan, maar worden alleen opnamen gemaakt als er iets voor de lens beweegt. En dat is héél frequent gebeurd! De beelden vertellen dat de nieuwe camera-opstelling de eerste dagen door veel nieuwsgierige dieren én mensen is bezocht. 

De Egmonderstraatweg vormt voor sommige diersoorten een serieuze barrière. Brede stroken asfalt, verkeersgeluid, verlichting en uitlaatgassen zorgen ervoor dat dieren wegen vermijden of dat een diersoort geïsoleerd raakt. Isolatie is niet goed voor dieren, ze kunnen dan door inteelt verzwakken of zelfs lokaal uitsterven. Als dieren toch proberen de weg over te steken, dreigen ze verkeersslachtoffer te worden. Door de faunapassage en de gekapte corridor aan beide zijden van de Egmonderstraatweg is er een doorlopende duin-bosverbinding ontstaan waardoor dieren minder belemmerd worden in hun bewegingen en hun leefgebied vergroot. 

Gebruikers
Op de recente camerabeelden is te zien dat de tunnel wordt gebruikt door katten en door een egel. De kapvlakte en de geleidingsrasters naar de tunnel beginnen inmiddels wat meer begroeid te raken. Dat zal het dierenleven in de omgeving van de tunnel stimuleren. Ook van de tunnel zelf is ‘het nieuwe’ eraf: zand en blad waait er in en de geur wordt natuurlijker. Binnenkort zullen opnieuw wildcamera’s worden geplaatst, nu aan beide zijden van de tunnel. Bij de vier sluisjes (terugloopmogelijkheid voor dieren die toch op de weg belanden) vindt sporenonderzoek plaats. Er zal een update volgen als de nieuwe camera’s een aantal maanden bij de passage hebben gestaan. Het begin is er; de tunnel raakt bij iedereen ingeburgerd.