Overzicht

Groene strandzones 

Stuifduin met zicht op zee

Voor de Noordhollandse stranden zijn zones in kaart gebracht die bepalen waar in de toekomst wel en niet gebouwd mag worden. De conceptafspraken zijn het resultaat van het Noordhollands kustpact waarin verschillende Noordhollandse overheden, natuurorganisaties, waterschappen, waterbedrijven waaronder PWN en ondernemersorganisaties samenwerken om de natuurwaarden van het kustgebied veilig te stellen.

Het 'Toekomstperspectief 2040 Noord-Hollandse kust' en 'Strandzonering 2025' zijn de eerste uitwerkingen van het landelijke Kustpact voor Noord-Holland. Met deze toekomstplannen en afspraken wordt duidelijk op welke stranden de natuur, stilte en openheid voorrang krijgen, en op welke stranden eventueel nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en onder welke voorwaarden. De verschillende strandzones zijn inzichtelijk op kaart gezet. De duinen en binnenduinrand komen later aan bod.

Tevreden
De meewerkende natuurorganisaties zijn tevreden over deze eerste stap. 'Dit is echt winst voor de kust' volgens Ernest Briët  van Landschap Noord-Holland. Briët: "Met de strandzonering is helder waar natuurstranden liggen. Daar zijn rust en ruimte veilig voor nieuwe bebouwing. Ook op de recreatiestranden en seizoenstranden komt geen nieuwe bebouwing meer bij, tenzij het reeds vergunde bouwlocaties betreft. Uitzondering zijn drie rode sterlocaties: bij Zandvoort, IJmuiden en Petten. Daar kan eventueel extra recreatieve bebouwing komen."

Over het proces
Het toekomstperspectief en de strandzonering die de bestuurders nu in concept voorleggen aan hun achterban, is opgesteld op basis van overleg met de betrokken organisaties en inwoners van de kustgebieden. Nadat de voorstellen deze maand zijn voorgelegd aan de betrokken gemeenteraden, waterschapsleden en achterbannen, kunnen het perspectief en de zonering nog aanpast worden. Naar verwachting worden de stukken begin volgend jaar definitief vastgesteld.

Bijeenkomsten voor kustliefhebbers 
De natuurorganisaties zullen op deze eerste uitwerking van het kustpact op 22 en 23 november in twee bijeenkomsten een toelichting geven. Tijden en locatie van deze bijeenkomsten als mede het Toekomstperspectief en de Strandzonering vindt u op de site van de Provincie Noord Holland.