Overzicht

Meer vleermuizen

meervleermuis

Het gaat goed met de vleermuizenpopulatie in het Noordhollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Uit tellingen blijkt dat er jaarlijks vleermuizen bijkomen, waaronder bijzondere soorten als de meervleermuis en de franjestaart. Boswachter Luc Knijnsberg houdt de aantallen al jaren bij. De inspanningen van PWN om de populatie te vergroten werpen hun vruchten af.

Vleermuizen zijn ’s zomers te vinden in holle bomen in de duingebieden. ’s Winters zoeken ze een plekje op in een vochtige, niet al te koude omgeving om daar hun winterslaap te houden. De bunkers in onze duingebieden zijn bij uitstek geschikte locaties, temeer daar deze door PWN zo zijn ingericht dat vleermuizen er in alle rust kunnen overwinteren.

Temperatuur
‘In de bunkers is de temperatuur constant zo’n 7 graden. We hebben in de bunkers planken en gaas aangebracht waaraan de vleermuizen kunnen hangen. Bovendien hebben we de bunkers afgesloten met een roestvrijstalen deur met een invliegopening. Zelf komen we er maar één keer per jaar, om ze te tellen. Verder laten we de dieren met rust,’ vertelt Luc.
In het NHD gaat het om 35 bunkers waar vier soorten vleermuizen voorkomen. De watervleermuis vormt met een aantal van 391 exemplaren de grootste populatie, gevolgd door de gewone grootoorvleermuis (19 stuks). De franjestaart, die voornamelijk voorkomt in oude bossen, is er pas de laatste tien jaar en blijft stabiel met rond de vijf exemplaren.

Meervleermuis
Samen met zijn medetellers Bert Stam en Kees Kaptein trof Luc vorig jaar de meervleermuis aan. Dat is bijzonder, want deze soort kwam tot dan toe in het NHD niet voor. ‘Dit jaar zagen we er twee in Wijk aan Zee en ook een in Egmond in een bunker in de Wimmenummerduinen,’ aldus Luc.

Meervleermuizen komen vaker voor in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ging het de afgelopen jaren om twee of drie dieren, dit jaar troffen de tellers in vier bunkers zes meervleermuizen aan. ’In het Nationaal Park wordt er geteld door drie groepen. In de bunkers op PWN-gebied nemen wij de telling voor onze rekening, Natuurmonumenten bezoekt de eigen bunkers en een derde groep telt in de ijskelders op de buitenplaatsen aan de binnenduinrand.’

Kwetsbaar
Vleermuizen behoren tot een heel kwetsbare groep. ‘Ze doen goed werk, want ze eten insecten. Ook vormen ze een prooi voor onder andere de uilen. Vleermuizen, die wel zeven jaar oud kunnen worden, hebben in de winter maar één natuurlijke vijand. Dat is de muis die aan hun oortjes knaagt. Daarom proberen we de bunkers muisvrij te houden. Dat lukt ons redelijk en we zien met veel plezier dat het aantal vleermuizen in het duin gestaag toeneemt,’ aldus Luc.