Overzicht

Mensen en grote grazers gaan prima samen

hooglander_liggend.jpg

De meeste bezoekers van de Noord-Hollandse duinen vinden het leuk om hier een Schotse hooglander, konikpaard of andere grote grazer tegen te komen. Dat genoegen is wederzijds, blijkt uit onderzoek. Het aantal incidenten met grote grazers is gering.

Om te weten hoe mensen en grote grazers met elkaar omgaan, zijn twee onderzoeken gedaan: een panelonderzoek dat PWN hield onder bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat en een landelijk onderzoek in opdracht van ARK Natuurontwikkeling naar de risico’s van grote grazers in natuurgebieden.

Meeste bezoekers zijn gewend aan grote grazers
Bezoekers zijn over het algemeen de aanwezigheid van grote grazers gewend, blijkt uit het panelonderzoek. Bijna driekwart vindt het leuk om ze ‘in het wild’ tegen te komen. Dertien procent ziet de dieren liever niet in hun buurt komen. Een derde van de mensen die bang zijn voor de dieren, is de afgelopen jaren minder bang geworden. Dat komt naar eigen zeggen vooral door voorlichting en gewenning.

Geen noemenswaardige ongelukken
Uit het onderzoek naar de risico’s van grote grazers in natuurgebieden blijkt dat in het Noordhollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar jaarlijks circa zes miljoen bezoekers komen, geen noemenswaardige ongelukken zijn gebeurd. De afgelopen tien jaar werden zestien incidenten gemeld, waarbij de schade beperkt bleef tot enkele blauwe plekken en een kapotte broek. Dat kwam in de meeste gevallen doordat de geadviseerde afstand tussen de bezoeker en de grazers (25 meter) niet werd aangehouden.

Grote grazers zijn belangrijk
Verreweg de meeste bezoekers weten dat PWN de grazers inzet voor het beheer van de duinen. Hun graasgedrag en de manier waarop ze gebruik maken van natuurgebieden dragen bij aan gevarieerde en soortenrijke natuur. Tal van dieren en planten profiteren hiervan.

Om rekening te houden met de bezoekers die bang zijn voor grote grazers houdt PWN in het Noordhollands Duinreservaat de grote duiningangen hooglandervrij.

Op excursie met de boswachter
Wilt u meer vertrouwd raken met grote grazers in het wild? Volg dan een hooglandercollege van de boswachter. Dit wordt een paar keer per jaar gegeven. Houd het activiteitenoverzicht in de gaten.