Overzicht

Noord-Hollandse stranden voortaan beter beschermd

vuurtoren noordduinen

Een groot aantal partijen heeft donderdag 22 februari 2018 met het convenant Noord-Hollandse Kust nieuwe afspraken gemaakt over die kust. De volgende stap betreft het maken van afspraken over de binnenduinrand. Het convenant is opgesteld onder leiding van provincie Noord-Holland en ondertekend door de kustgemeenten, waterschappen, recreatiesector en natuur- en milieuorganisaties.

Het convenant is een vervolgstap op het ‘Toekomstperspectief 2040 Noord-Hollandse kust’ en ‘Strandzonering 2025’. Samen maken ze duidelijk waar wel en niet gebouwd mag worden op de stranden. Natuur- en milieuorganisaties zijn blij dat het gelukt is de ‘gouden rand’ van de provincie beter te beschermen. ‘Met deze afspraken zijn we er met elkaar in geslaagd om het Landelijke Kustpact te vertalen naar de kust van Noord-Holland. Het is nu duidelijk op welke stranden natuur, stilte en openheid voorrang krijgen. Belangrijk nieuws is bijvoorbeeld dat er geen strandhuisjes bij Callantsoog kunnen komen. Wat ongerept is, blijft ongerept. Dankzij de steun van duizenden bezorgde kustbeschermers kregen we dit voor elkaar’, aldus Willem Hellevoort van Natuurmonumenten namens de samenwerkende groene partijen.

Rust en reuring in balans

In de strandzonering is de kust onderverdeeld in drie zones. Het grootste deel van de kust bestaat uit natuurstranden, waar rust en ruimte is veiliggesteld. Ook bij de recreatiestranden en seizoenstranden komt geen nieuwe bebouwing meer bij, tenzij het al om vergunde bouwlocaties gaat. Uitzondering hierop zijn de badplaatsen Zandvoort, IJmuiden en Petten. Daar kan eventueel extra recreatieve bebouwing komen. Daar tegenover staan gebieden waar extra aandacht voor de natuur komt. Het totale pakket aan maatregelen brengen natuur, recreatie en economische ontwikkeling in balans.  “Er is ook een samenwerkingsagenda opgesteld om vraagstukken en thema’s te bespreken die nog verder uitgewerkt moeten, vertelt Ernest Briët van Landschap Noord-Holland. “Op de agenda staat onder andere de ontwikkeling van een gedragscode strandgebruik, om zo ongewenste effecten op het strand en de natuur te voorkomen. Die gedragscode is voor ons als natuurorganisaties heel belangrijk, omdat we vaak te maken hebben met verstoringen van de natuur door activiteiten op of rond het strand. De gedragscode leidt tot goede afspraken en gedragsregels waar we ons allemaal aan willen houden”.

Doorpakken met duinen en binnenduinrand

Voor de komende tijd ligt nog een flinke uitdaging voor een betere bescherming van het duinlandschap en de binnenduinrand. ‘Nieuwe wegen, agrarische ontwikkelingen, bungalowparken of appartementencomplexen zouden dit mooie en belangrijke landschap voor altijd kunnen aantasten. Tegelijk hebben de natuur- en milieuorganisaties er vertrouwen in dat er goede afspraken te maken zijn met gemeenten en de Provincie om de duinen en binnenduinrand te beschermen en de groene kwaliteiten te versterken, aldus Sijas Akkerman, van de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland.’

Landelijke Kustpact

Met de eerdere vaststelling van de Zeeuwse Kustvisie in 2017 en de door provincie Zuid-Holland al in 2016 gemaakte strandzonering is het landelijke kustpact nu met de Noord-Hollandse kustafspraken grotendeels ingevuld voor de drie kustprovincies. “Het was niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk zijn toch alle partijen binnenboord gebleven en zijn er mooie afspraken gemaakt”, concludeert Joke Cuperus van PWN drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland.