Overzicht

Oranje netten moeten ganzen weren

ganzen_en_oranje_netten_in_castricum_foto_1.jpg

Wie in de buurt van de Oldeburghweg bij Castricum het duingebied doorkruist, moet misschien even knipperen met zijn ogen vanwege een oranje waas op het netvlies. Dit is geen optisch bedrog.

De oranje gloed over de duinen wordt veroorzaakt door oranje netten die PWN heeft geplaatst rondom een aantal winputten. In deze putten wordt het drinkwater, dat via de duinmeertjes in de bodem is geïnfiltreerd, weer opgepompt. Dit is een belangrijke stap in het drinkwaterzuiveringsproces. Met behulp van de netten wil PWN onderzoeken wat de invloed is van ganzen op het drinkwaterzuiveringsproces. Hierbij gaat het om uitwerpselen rondom de putten. Afgelopen zomer kozen meer dan 700 ganzen het waterwingebied uit om van verenpak te wisselen. Dat is ineens wel een hele hoge concentratie ganzen.

Wel ganzen, geen ganzen
De netten zijn om een deel van de winputten geplaatst, waar de grootste concentratie ganzen zich ophoudt, en zo de ganzen verhinderen om bij deze putten te komen. Andere delen waar de putten liggen en geen grote ganzen aantallen lopen worden niet afgezet met netten. ‘De onderzoekers van Het Waterlaboratorium nemen het hele jaar door monsters op verschillende plekken in het duingebied om de kwaliteit van het drinkwater te monitoren. Nu kunnen ze ook uitspraken doen over de invloed van ganzen op de drinkwaterkwaliteit.’

Waarom nu?
‘De netten, zo’n 5500 meter in totaal, zijn deze winter geplaatst om het rui- en broedseizoen voor te zijn’, vertelt boswachter Paul van der Linden. ‘Half augustus worden ze weer weggehaald, want dan zijn de meeste ganzen geruid en naar voedselrijke gebieden buiten het duin getrokken.’ Van der Linden en zijn collega’s nemen regelmatig een kijkje of er geen ganzen in de netten verstrikt zijn geraakt.

Het ganzenonderzoek is een goed voorbeeld van hoe waterwinning en natuurbeheer binnen PWN met elkaar verweven zijn. Drinkwaterspecialisten en natuuradviseurs zorgen samen voor zuiver drinkwater en mooie, levendige duinen.