Overzicht

Restanten van oude landbouwgronden gevonden in het duin

plaggen_oude_landbouwgrond_in_npzk.jpg

Een bijzonder gezicht, zebrapadstrepen in het duin. In de vorige eeuw verbouwde de bewoners van de duinstreek kleinschalig voedsel in het duin. De gewassen werden in rijen geplant op verhoogde moesbedden. Onder de bedden werd de grond humusrijker en donkerder van kleur. PWN boswachter Coen weet veel over de cultuurhistorie van het duin en vermoed dat het hier om aardappellandjes gaat van zo’n 100 jaar geleden, maar met zekerheid kunnen we dat niet meer achterhalen.

Zelf de strepen bekijken? Plan dan nog deze week een wandeling in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Door de vele regen van afgelopen dagen spoelen de donkere voedingstoffen uit de grond, hierdoor zijn de zichtbare sporen na volgende week waarschijnlijk al verdwenen uit het landschap

Route: Vertrek vanaf bezoekerscentrum Kennemerduinen richting het uitzichtpunt Konijnenberg. Loop vanaf uitzichtpunt de Konijnenberg noordelijk. Hier loopt zowel de groene, de gele als de blauwe wandelroute. Aan de linkerkant van het pad zijn de strepen nog licht te zien.

Lees hier meer over de uitgevoerde werkzaamheden.