Overzicht

Voorbereiding natuurontwikkeling deel van de Zanderij

bomenkap_zanderij_2017

Afgelopen weken is PWN gestart met werkzaamheden aan de rand van de Zanderij. Doel hiervan is de door PWN beheerde agrarische gronden, in de zuidwesthoek van de Zanderij, om te vormen tot natuur die passend is in de omgeving. Om een geleidelijke overgang te maken van het duinterrein naar de Zanderij is vorige week een aantal bomen verwijderd. Daarnaast wordt de moestuin van Hof van Kijk Uit die nu aan de Geversweg ligt, 100 meter naar het zuiden verplaatst.

Werkzaamheden
De weggehaalde bomen, voor het grootste deel oude populieren, vormden vanwege hun grote aantal dode takken, een potentieel gevaar voor passerende recreanten. De overige gekapte bomen zijn Oostenrijkse dennen, die voor de Tweede Wereldoorlog aangeplant zijn voor houtproductie en niet van oorsprong in het duin voorkomen. 
Komende periode wordt de moestuin van Hof van Kijk Uit, die nu aan de Geversweg ligt, 100 meter naar het zuiden verplaatst. De tuin wordt een bostuin, waar uitsluitend handmatig wordt gewerkt en waar eetbare duinplanten gekweekt gaan worden. In de loop van het jaar is het de wens om de inmiddels grotendeels verlaten bollenvelden die in beheer zijn van PWN om te vormen tot duinnatuur die past bij de omgeving.

Toekomstig herstel duinvegetatie
Op de verarmde schrale grond, krijgen specifieke duinplanten in de toekomst weer een kans. Allereerst zullen de typische pioniers zoals slangenkruid en teunisbloem zich weelderig laten zien, maar in een later stadium wordt ook de vestiging van orchideeën, ratelaar en duizendguldenkruid verwacht.

Afbeelding
bomenkap_zanderij_2017