Overzicht

Wandelschoenen aan, muts op. We gaan naar de duinen!

Wandelschoenen in de winter

Wat is er op een winterse middag fijner dan een frisse neus halen in de duinen? ‘Gewoon de blauwe paaltjes blijven volgen en genieten van wat u allemaal tegenkomt’, zegt boswachter Walter Oosterom. ‘Dan wacht er na een paar kilometer een prachtige beloning op u.’

‘De route, die van de binnenduinrand naar de zeereep leidt en weer terug, is zo bijzonder, omdat je onderweg alle typen duinlandschap tegenkomt’, zegt Oosterom, die de route op zijn duimpje kent. ‘Stuivende duinen aan de kust. En landinwaarts steeds meer begroeiing, duintoppen beplant met dennenbos en helmgras, en prachtige duinmeren. Hier wandel je doorheen via verharde wandelpaden, mul duinzand en spannende kronkelpaadjes, duinhelling op, duinhelling af.’

Uw beloning: de zee
Een favoriet startpunt is duinmeer ’t Wed, omringd door speelweide waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. ‘Na een klim door het binnenduinbos bereik je de top van de Konijnenberg, met een wijds uitzicht over het glooiende duinlandschap’, vervolgt Oosterom. ‘Wie goed oplet, ziet af en toe een konijn zijn koppie opsteken. Het volgende ijkpunt is het Spartelmeer. Wil je onopgemerkt van dichtbij de aalscholvers, tafeleenden, meerkoeten en andere overwinteraars spotten, verstop je dan achter de vogelwand. En dan, net als je je oriëntatie een beetje begint te verliezen, is daar in de verte… de zee, een welverdiende beloning voor de kilometers die je hebt afgelegd.

Nog meer hoogtepunten
Wie nog niet is uitgewandeld, vervolgt de route in de richting van het Vogelmeer met zijn vogelkijkpunt. Andere hoogtepunten (letterlijk) zijn de top van de Hazenberg, die een weergaloos uitzicht biedt over De Bruid van Haarlem, een prachtig stuivend duin. En ook vanaf uitzichtpunt Lichtbakkeet, waar boswachters vroeger op de uitkijk stonden om stropers te betrappen die met hun lichtbakken konijnen en ander wild opspoorden, is het genieten geblazen.

Kleiner rondje kan ook
Als u vanaf het informatiepaneel bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen of Parnassia aan Zee paaltjes met blauwe marketing blijft volgen, wandelt u een rondje van 9 kilometer. Tip van Oosterom voor wie dat te ver vindt: ‘Sla halverwege een paar keer rechtsaf, dan kom je vanzelf weer op de route terug, die je vervolgens terug kunt wandelen’ Het leuke van paaltjes volgen is – zeker ook voor kinderen – dat er telkens op het moment dat je denkt ‘En nu?’ toch weer eentje opdoemt. Wie de hele route wandelt, doet daar ongeveer drie uur over. Voordat u gaat wandelen is het een aanrader om een bezoekje te brengen aan  bezoekerscentrum De Kennemerduinen. De tentoonstelling van het bezoekerscentrum geeft een voorproefje van wat er buiten allemaal te beleven is in de natuur. Ook voor kinderen is het bezoekerscentrum leuk om te ontdekken. En na afloop kunt u bijkomen in het Duincafé van het bezoekerscentrum.

Meer informatie over deze en andere mooie wandel- en fietsroutes vindt u op Natuurwegwijzer.nl.