Overzicht

De man achter de schermen

Bij PWN werken momenteel 7 asset engineers. Zij zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van de installaties. Een van hen is Koos Schoenmaker. Hij vertelt wat zijn werk inhoudt.   

Om schoon en betrouwbaar drinkwater te maken, is uiteraard veel techniek nodig. Denk aan pompen, waterzuiveringsinstallaties, distributiesystemen. Al deze installaties moeten constant en optimaal hun werk kunnen doen. Hapert er iets, dan kan dat gevolgen hebben voor de drinkwatervoorziening. PWN houdt haar installaties daarom voortdurend en nauwlettend in de gaten. Daarin spelen asset engineers een belangrijke rol. Zij zijn degenen die ervoor zorgen dat installaties betrouwbaar zijn en doen wat ze moeten doen. Ingenieur Koos Schoenmaker is een van hen. Zijn werk is cruciaal maar speelt zich vooral achter de schermen af, ver weg van de dagelijkse operatie.

Afbeelding
koos.jpg
'Het is mijn verantwoordelijkheid dat installaties beschikbaar zijn,' aldus Koos, 'wat heel in het kort betekent dat ik ervoor zorg dat de juiste pomp op de juiste plek staat, dat hij goed wordt onderhouden en op tijd wordt vervangen. Daartussenin houd ik het gedrag van die pomp constant in de gaten met behulp van de input die ik dagelijks vanuit de operatie krijg. Daarin zijn vooral storingsmeldingen heel belangrijk. Op basis van die meldingen maak ik storingsanalyses die veel informatie geven over de installatie. Daarnaast kijken we ook of een installatie wel optimaal werkt en de beste resultaten behaalt. Is dat niet het geval, dan ondernemen we actie om die performance te verbeteren en te optimaliseren. Dat kan zijn door het toepassen van nieuwere technieken, maar ook door het vereenvoudigen van een installatie waardoor je minder storingen krijgt.'

Gevraagd wat zijn werk leuk maakt, antwoordt Koos meteen: 'Dat ik veel interactie heb met verschillende disciplines. Het schakelen tussen de operationele kant en het meer conceptuele denken over hoe je dingen op lange termijn moet organiseren, dat vind ik superinteressant. Ik probeer altijd om een blauwdruk te vormen van hoe het idealiter zou moeten zijn, maar dan wel passend in het grote geheel. Om dat dan vervolgens af te stemmen met alle betrokkenen. Ik krijg daar ook alle ruimte voor, dat is heel leuk. Daarbij moet je in dit vak ook een beetje een ondernemer zijn. Initiatief tonen, oog hebben voor dingen die niet goed gaan en die dan oppakken. En ook soms je nek uitsteken, mogelijke knelpunten durven benoemen. Bij een vrij platte organisatie als PWN kan dat gelukkig.'

Lijkt het je ook interessant om te komen werken voor het leukste water- en natuurbedrijf van Nederland?
We hebben regelmatig uitdagende vacatures. Deze vind je op deze website op de 'werkenbij-pagina'. Je kunt ons ook volgen op LinkedIn, Facebook en Instagram zodat je zeker weet dat je niets mist!