Overzicht

Uitdagingen, oplossingen en winnnaars

Groepsfoto tijdens makathon deze groep heeft gewerkt aan een idee klimate control

De drinkwatersector staat voor grote uitdagingen als klimaatverandering, energietransitie en vergrijzing. Volgens PWN zijn er meer slimme makers in de sector nodig, mensen die nieuwe technologische mogelijkheden kunnen inzetten om deze uitdagingen aan te gaan. Tijdens de Makathon Smart Solutions voor Water en Natuurbeheer van 2 t/m 4 oktober werden elf teams, ieder voor een opdracht gesteld. Daarnaast waren er drie maakteams die ervaring op wilden doen met 3D modelleren, virtual reality, augmented reality, internet of things, apps en programmeren.

De teams presenteerden hun oplossing aan het eind van de makathon aan een board, die feedback op de prototypes en ideeën gaven. Team Climate Control Kit, Team Leermodel MBO en Maakteam AR/VR werden daarbij tot winnaar uitgeroepen. Alle oplossingen zullen het komende jaar ook echt gerealiseerd worden!

De uitdagingen 

  • Leeractiviteit basisonderwijs
    Een reguliere basisschool docent, moet vanaf 2020 techniek onderwijs inpassen in zijn lesplannen. Twee teams ontwikkelden ieder een leeractiviteit voor leuke uitdagende techniekopdrachten.
  • Techniek integreren in het lesprogramma
    Wanneer docenten techniek in hun lessen willen toepassen, kunnen ze online veel gratis lesmateriaal vinden. PWN heeft de beste lessen op het gebied van techniek en water gebundeld in een doorlopende leerlijn. Het team 'Docenten' ontwikkelde een manier om docenten en schoolbesturen enthousiast te maken voor deze doorlopende leerlijn.
  • Van aqua naar smaQua
    PWN ontwikkelde in het afgelopen jaar een Smart Waterzuiveringssysteem dat docenten en leerlingen uit het middelbaar en hoger beroepsonderwijs kunnen gebruiken om te leren over de zuivering van drinkwater en nieuwe Smart Technologie. Winnend team 'leermodel MBO' ontwikkelde onder de naam smaQua een modulair lespakket voor het MBO. 
  • Expert Capture
    Een bijna gepensioneerde PWN professional, verantwoordelijk voor de operatie van zuiveringsinstallaties, wil zijn kennis overdragen. De kennis zit nu in zijn hoofd en hij wil deze kennis tijdens zijn werkzaamheden digitaliseren, zodat de kennis gebruikt kan worden in het nieuwe, datagedreven PWN. Het team 'Expert Capture' bouwde een app om deze informatie vast te leggen en via machine learning aan de juiste processen, assets en leertrajecten te koppelen.
  • Nieuwe medewerkers trainen
    Een opleidingstraject voor beheer van zuiveringsinstallaties duurt nu drie jaar en vraagt veel inspanning van de zittende professional. Het team 'nieuwe medewerkers', ontwikkelde een concept voor een leertraject. Door gebruik te maken van nieuwe technologie en de oplossingen uit de maakteams, verwacht het team 'Nieuwe medewerkers'​ de opleidingsduur aanzienlijk te verkorten.
  • Van 2D naar 3D
    PWN gaat in de toekomst steeds meer met 3D modellen werken. Op dit moment werkt PWN echter nog veel met 2D tekeningen. Team 2D3D ontwikkelde een groeimodel waarmee om de benodigde stappen te maken van 2D naar 3D.
  • Klimaatbeheersing ruimtes
    Door de klimaatveranderingen zijn er ook meer schommelingen van temperaturen in ruimtes bij de zuiveringsinstallaties van PWN. Winnend team 'Climate Control Kit' ontwikkelde een toolkit voor het plaatsen van de sensoren, het binnenhalen van de data, de koppeling van deze data met andere databronnen, het omzetten van data naar informatie en een nieuw concept voor geautomatiseerde klimaatbeheersing.
  • Hulp on site
    Veel van de werkzaamheden in een zuiveringsinstallatie worden uitgevoerd door leveranciers/aannemers van PWN. Vaak komt een medewerker van een leverancier/aannemer voor het eerst bij een drinkwaterzuivering en moet een PWN medewerker meelopen en zaken uitleggen. Met Augmented Reality en een app bedacht het team 'Hulp on site' een manier om te zorgen dat medewerkers hun taak ook efficiënt en goed uit kunnen voeren zonder hulp van een professional.
  • Hulp op afstand
    Doordat de komende periode professionals zullen uitstromen en nieuwe medewerkers moeten worden opgeleid neemt de werkdruk toe. Fysiek aanwezig zijn om kennis over te dragen kost dan eigenlijk teveel tijd. Het team 'Hulp op afstand' bedacht een manier om reistijd te besparen door het toepassen van virtual reality en augmented reality. 
  • Veilig werken
    Bij PWN staat veiligheid op 1. Medewerkers moeten zich constant bewust zijn van veiligheidsrisico's en passende maatregelen. Het team 'Veiligheid op 1' wilde veilig werken ook 'sexy' maken en paste gamification toe.
 
De maakteams
Ook drie maakteams stonden voor een uitdaging. Zij ontwikkelden een app (Maakteam AR VR), leerden werken met 3D-printers (Maakteam 3D) en maakten een zuiveringsinstallatie (Maakteam loT).
 
Impressie
Meer over deze makathon? Ga voor alle pitches, de aftemovie, foto's en meer naar www.makathonwaterennatuur.nl