Overzicht

De klantvraag van...

Bij ons in Bussum is het drinkwater harder dan gemiddeld. Hoe kan PWN de hardheid beïnvloeden?, vraagt klant Jeroen de Bruijn zich af. Procestechnoloog Herman Smit (r) van PWN geeft antwoord.

'Sinds 2015 leveren wij in ons hele voorzieningengebied drinkwater met een hardheid van 1,4 mmol/l. Mmol is een universele rekeneenheid voor een chemische hoeveelheid. Met deze hoeveelheid deeltjes calciumcarbonaat (kalk) is ons drinkwater juist iets zachter dan het Nederlandse gemiddelde, dus ook in Bussum. Als je toch aanslag op je vaat hebt, dan komt dat door zouten en mineralen in het drinkwater die vlekken kunnen achterlaten. Maar die hebben geen invloed op de hardheid. Het grondwater dat wij in het Gooi gebruiken voor de productie van drinkwater is van nature al heel zacht. Omdat wij dit water mengen met drinkwater van Waternet komen wij toch ongeveer op 1,4 mmol/l uit.'

Afbeelding
herman_en_jeroen_klantvraag

'Elders in ons gebied ontharden wij het water. Dat doen wij op twee manieren. In Bergen en Wijk aan Zee voegen wij aan het harde water na duinpassage, puur water toe. Dat pure water produceren wij in Heemskerk door zogenaamde omgekeerde osmose membraanfiltratie. Dat is het fysisch proces waarbij alleen watermoleculen het membraan kunnen passeren. Al het andere in het water, zoals opgeloste zouten, worden door het membraam tegengehouden. Op onze productielocatie in Andijk hebben wij een bekkenontharding. Wij verhogen hier de zuurgraad van het water afkomstig uit het IJsselmeer, waardoor de opgeloste kalkdeeltjes neerslaan op de bodem van het bekken. Omdat de hardheid van het IJsselmeerwater door het jaar varieert, voegen wij ook niet-onthard water toe tot de gewenste hardheid.'

In Nederland mogen waterbedrijven drinkwater niet verder ontharden dan tot 1 mmol per liter. Zachter water kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot gezondheidsproblemen leiden.