Overzicht

Drinkwaterbedrijven dringen bij Rijnministers aan op concrete reductiedoelstellingen: “De Rijn moet gewoon schoner”

rijn_en_ijsselmeer.jpg

PERSBERICHT

Karlsruhe/Nieuwegein, 13 februari 2020. Er is dringend behoefte aan concrete, kwantitatieve doelstellingen om de waterkwaliteit in de Rijn te verbeteren. Dit stelt de IAWR, het internationale samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven in het Rijnstroomgebied. De organisatie roept de ministers, die op donderdag 13 februari 2020 samenkomen in Amsterdam voor de Rijnministersconferentie, dan ook op zich te committeren aan afspraken om de concentraties microverontreiniging in de Rijn met minstens 30 tot 50 procent terug te dringen.

De IAWR maakt zich zorgen om de groeiende lijst incidenten die de productie van drinkwater met Rijnwater als bron bemoeilijken. De afgelopen jaren doken herhaaldelijk ‘nieuwe’ stoffen op zoals het fluorhoudende trifluoracetaat (TFA) en de stikstofverbinding pyrazool, waardoor de inname voor drinkwaterproductie tijdelijk gestaakt moest worden. Ook waarschuwt de IAWR voor opkomende stoffen waarvan de impact op de volksgezondheid nog onduidelijk is en voor persistente mobiele toxische stoffen - denk aan GenX-stoffen - die zelfs de modernste zuiveringstechnieken passeren en met de huidige meetmethodes niet altijd meteen kunnen worden opgemerkt.

Kansen om het tij te keren
“Ondanks alle inspanningen om de waterkwaliteit te verbeteren kost het drinkwaterbedrijven steeds meer moeite om drinkwater te maken”, aldus prof. dr. Matthias Maier, voorzitter van de IAWR. “Dat blijkt uit een evaluatie van de Kaderrichtlijn Water uit 2000, die juist beloofde dat de zuiveringsopgave zou afnemen. Zolang deze belofte niet gekwantificeerd wordt en niet terugkomt in beleidsdoelen, verwachten wij dat deze trend doorzet. De Rijnministersconferentie is een goed moment om het tij te keren. Als het lukt effectieve reductiedoelen vast te leggen in het nieuwe Programma Rijn 2040, zou dat een grote stap voorwaarts zijn.” Versnelde terugdringing van microverontreinigingen vraagt om een geïntegreerde aanpak, benadrukt de IAWR.

Maatregelen aan de bron
Gerard Stroomberg, directeur van RIWA-Rijn, de Nederlandse vereniging van rivierwaterbedrijven langs de Rijn, en lid van de IAWR: “Het steeds verder uitbreiden van zuiveringsinstallaties met de daarmee gepaard gaande kosten mag niet de oplossing van het probleem zijn. Er zijn maatregelen aan de bron nodig om verontreiniging te voorkomen. Betere lozingsvergunningen voor de industrie die rekening houden met de drinkwaterfunctie van de rivier, verbetering van rioolwaterzuiveringen en het inzamelen van medicijnresten. Wat niet in de Rijn komt, hoeven we ook niet uit het water te halen. Daarmee besparen we kosten, energie en stoten we minder CO2 uit.”

Voorop in een nieuw pad
Maatregelen zijn extra urgent nu als gevolg van klimaatverandering drinkwaterbronnen nog kwetsbaarder worden. De IAWR pleit voor een ketenaanpak gericht op preventie van emissies van microverontreinigingen in de Rijn. Een dergelijke aanpak sluit ook aan bij de Europese Green Deal en de ‘zero pollution’-doelen van de nieuwe Commissie. De landen in het stroomgebied van de Rijn liggen in het centrum van Europa en kunnen het voortouw nemen op dit nieuwe pad om de verbetering van de waterkwaliteit te versnellen. 

Note PWN: vandaag (donderdag 13 februari 2020) meer informatie bij NOS Radio 1-journaal of vanavond bij het NOS-journaal en Jeugdjournaal.