Overzicht

Een recordgebruik in drinkwater

m klein arfman

Een terugblik op een lange, droge en hete zomer

Nu het zoveel regent, zouden we het haast vergeten, maar de zomer van 2020 was weer een hele warme en droge zomer. Het is dan een uitdaging voor PWN om op elk moment aan de hoge drinkwatervraag te voldoen. Martin Klein Arfman, een van onze specialisten waterverdeling, blikt met u terug en vertelt hoe we zijn omgegaan met een recordlevering aan drinkwater.

‘Al een aantal jaar zien we nu dat de zomers in Nederland droger en warmer worden. En op die hele droge en warme dagen, gebruiken we met elkaar extra veel water. Wanneer we dat ook nog eens allemaal tegelijkertijd doen, ontstaan er zogenaamde piekmomenten in de waterlevering. Bij PWN proberen we die pieken natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk in te schatten, zodat we er alles aan kunnen doen om altijd de gevraagde hoeveelheid drinkwater aan al onze klanten te leveren.

Het verbruik
En toen werd het prachtig weer. In principe beschikken we natuurlijk wel over voldoende capaciteit, maar vanwege de corona crisis was er toch iets meer onvoorspelbaarheid over hoe de vraag zich zou ontwikkelen. Al direct bij de afkondiging van de eerste corona maatregelen op 15 maart, zagen we het waterverbruik namelijk significant stijgen. En in april, met Pasen, was het gebruik van drinkwater al vergelijkbaar met dat van een hoog zomerverbruik, terwijl de zomer nog niet eens was begonnen. In juni daalde de afname gelukkig iets, om daarna te stijgen naar een recordverbruik in juli en augustus.

Een enorme prestatie
Niet alleen vanwege corona was de zomer uitdagend. Op twee van onze productielocaties in Andijk vonden er ondertussen grote werkzaamheden plaats. Een van onze drinkwaterfabrieken wordt op dit moment gerenoveerd, terwijl op dat zelfde moment een andere fabriek in bedrijf werd genomen. Nauwkeurig inzicht in de vraag en de productie was dus essentieel om alle processen goed op elkaar aan te laten sluiten en de gewenste hoeveelheid te kunnen produceren.

Dagelijks bespraken we met een team van specialisten en medewerkers hoe we onze fabrieken en installaties zo optimaal mogelijk konden inzetten. Uiteindelijk hebben we hierdoor in de beide waterfabrieken precies kunnen leveren wat we hadden afgesproken. Dat was echt een enorme prestatie en dus iets waar we bij heel PWN heel trots op zijn.

Minder sproeien
Terwijl wij binnen PWN hard werkten om tijdens de piekuren voldoende water te blijven produceren en te leveren, vroegen we de inwoners van Noord-Holland om ook een steentje bij te dragen. Dit deden we door op onze social media en via onze nieuwsbrieven klanten op te roepen om tijdens de piekmomenten bewuster met hun water om te gaan en niet massaal de tuin te sproeien of zwembaden te vullen. Dat werkte, want veel mensen gaven gehoor aan onze oproep. En ook landelijk werd op de warmste dagen gevraagd om zuinig te zijn met water.

Uit ons onderzoek bleek dat vier op de vijf van onze klanten gehoor gaf aan onze oproep. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen, minder onnodig de kraan te laten lopen en de planten buiten de piekuren water te geven.

Samenwerking met Waternet
Daarnaast mochten we in de zomermaanden ook gebruik maken van water van Waternet, het drinkwaterbedrijf van Amsterdam. Een half jaar eerder hadden we met hen al goede afspraken gemaakt, waardoor we tijdens de piekmomenten ook een deel van hun drinkwater konden inzetten voor onze klanten.

Van droge zomers naar complexere winters
Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, zou je haast denken dat we bij PWN even op adem kunnen komen, maar niets is minder waar. Op dit moment is de leveringssituatie vreemd genoeg zelfs complexer dan in de zomer. Dat komt doordat we op dit moment heel hard werken aan verschillende onderhoudswerkzaamheden en toekomstprojecten. Dat is hard nodig, want zo zorgen we ervoor dat we alle inwoners van Noord-Holland ook in de toekomst altijd van drinkwater kunnen blijven voorzien. De vraag naar betrouwbaar drinkwater blijft namelijk stijgen, terwijl het produceren van drinkwater steeds complexer wordt. Met de renovatie van pompstation Andijk beschikken we straks weer over voldoende capaciteit. Voor de zomer van 2021 en voor daarna.’