Overzicht

Onderzoek naar microplastics in volle gang

great bubble barier

Microplastics krijgen steeds meer de aandacht omdat ze een negatief effect hebben op het natuurlijke ecosysteem. Voor PWN is het van maatschappelijk belang om onze drinkwaterbronnen, zoals het IJsselmeer, te beschermen tegen mogelijke vervuiling van deze microplastics. In samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), The Great Bubble Barrier en wateronderzoeksinstituut KWR is in juni een onderzoek gestart naar deze microplastics in gezuiverd afvalwater (effluent) en de eerste resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend geworden.

‘Zoet oppervlaktewater is voor PWN de belangrijkste bron voor drinkwater. Steeds vaker blijkt dat extreem kleine plastic deeltjes te vinden zijn in dit zoete oppervlaktewater. Ze zijn onder andere afkomstig van autobanden, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en synthetische kleding of ontstaan na afbraak van grotere plastics’, vertelt PWN directeur Joke Cuperus.

In een TKI-onderzoek, onderzoekt PWN nu samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), The Great Bubble Barrier en wateronderzoeksinstituut KWR de aanwezigheid van microplastics in gezuiverd afvalwater. Het onderzoek, dat plaatsvindt bij de rioolwaterzuivering in het Noord-Hollandse Wervershoof, helpt om inzicht te krijgen in deze microplastics. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie is een bellenscherm geplaatst van The Great Bubble Barrier om de doorstroom van microplastics naar het oppervlaktewater te meten.

De metingen betreffen:

  • hoeveelheid, type en grootteverdeling van microplastics in het gezuiverde afvalwater (effluent),
  • de werking van een bellenscherm (Bubble Barrier) op microplastics met een grootte van 0,02 mm tot 0,5 mm,
  • de verbetering en standaardisatie van de meetmethode voor microplastics.


Op vrijdag 13 september kreeg de pers een kijkje in de keuken in Wervershoof en werden de eerste resultaten bekend gemaakt. Tot nu toe kan door het experiment worden vastgesteld dat er inderdaad microplastics zijn aangetroffen in het effluent. De rioolwaterzuiveringsinstallatie, zoals bij HHNK, vangt al een heel groot gedeelte van microplastics af in het bestaande zuiveringsproces. Joke Cuperus: ‘Samen onderzoeken we nu welk gedeelte doorstroomt en wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de doorstroom te verminderen.’