Overzicht

Schone bronnen voor drinkwater

PACAS installatie reiniging afvalwater

Op donderdag 30 september was er een feestelijke opening van een zogeheten PACAS installatie bij Hoogheemraadschap Rijnland in Leiden, en PWN directeur Paulien Pistor was erbij aanwezig.

PACAS installatie

Door de inzet van deze nieuwe PACAS installatie worden meer stoffen uit het afvalwater gefilterd, voordat het water weer in de natuur terecht komt.  PACAS staat voor Powdered Activated Carbon in Activated Sludge en is kort gezegd een toepassing van poederkool als techniek om op bestaande afvalwaterzuiveringen de verwijdering van microverontreinigingen te verbeteren.

Samen werken in de waterketen

Goede bescherming van onze bronnen is essentieel voor de productie van schoon drinkwater. Op deze manier werken we samen in de keten aan schone bronnen voor zuiver drinkwater. PWN directeur, Paulien Pistor, was dan ook bij de opening aanwezig. “Wij moeten de kaders scheppen om in de waterketen samen te werken en zodoende de waterkwaliteit te verbeteren,” aldus Paulien.

Betere kwaliteit

Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet de kwaliteit van de bronnen verbeteren, zodat de drinkwaterbedrijven met een eenvoudige zuivering drinkwater kunnen maken. In de praktijk komen echter verschillende stoffen voor die een knelpunt vormen voor de drinkwaterproductie waardoor drinkwaterbedrijven steeds meer inspanningen moeten leveren om betrouwbaar drinkwater te maken. Tijdens de opening was er een panelgesprek waar Paulien ook deel van uitmaakte. Eén van de vragen was ‘Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat de verontreiniging de komende jaren drastisch wordt aangepakt?’ Aan dit gesprek namen, naast Paulien, onder andere Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn (dat de belangen behartigt van de rivierwaterbedrijven), Wim Drossaert, algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Dunea, Marc de Rooij van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Thirza Teule, trainee bij Hoogheemraadschap van Rijnland deel. Thirza verkondigde de ‘stem van de toekomst’. Paulien: “Heel goed dat we die stem laten horen. De jonge generatie mag de oudere generatie aanspreken op de waterkwaliteit.”