Overzicht

Waarom de waterinspecteur langskomt als u een zwembad heeft

Bewoners van huizen met een zwembad kunnen af en toe bezoek verwachten van een van onze waterinspecteurs. Deze controleert of de waterinstallatie veilig is aangesloten. Waar let hij op en wat komt hij op zijn rondes tegen?

Als drinkwaterbedrijf is PWN verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot aan de voordeur van klanten, particulier en zakelijk. Drinkwaterinstallaties die zich daarachter bevinden, vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. “Die installaties moeten wel voldoen aan wet- en regelgeving”, vertelt PWN-inspecteur Marco de Koe. “Dat is belangrijk om risico’s van chemicaliën, legionella en andere microben te voorkomen. Daarom voeren wij ook achter de voordeur inspecties uit; dat is onze wettelijke taak.”

Risico’s in klassen
De meeste adressen die de waterinspecteur bezoekt, zijn zakelijk: van kwekers tot sportkantines, kaasmakerijen en zorginstellingen. Marco: “We hebben drinkwaterinstallaties ingedeeld in risicoklassen, afhankelijk van wat voor apparatuur erop aangesloten is en waarvoor leidingwater wordt gebruikt. Hoe hoger de risicoklasse, hoe vaker we controleren. En hoe lager, hoe minder. ‘Gewone’ woningen bezoeken we daarom niet. Behalve wanneer daar een uitgebreidere installatie aanwezig is, zoals op adressen met een zwembad. Qua techniek zijn deze installaties vergelijkbaar met een gemeentelijk zwembad, alleen kleiner natuurlijk.”

Geen verontreinigd water in het leidingennet
In vrijwel alle zwembaden worden chemicaliën gebruikt om het water helder te houden. “Alleen al daarom wil je niet dat er water terug kan stromen in ons leidingennetwerk en zo ons drinkwater kan verontreinigen”, zegt Marco. “Het eerste waar we naar kijken is dan ook hoe het zwembad wordt bijgevuld. Gebeurt dit met drinkwater via een tuinslang of een automatisch vulsysteem, dan mag er geen contact zijn tussen het drinkwater en het water in het zwembad. Een tuinslang die in het water hangt, is dus uit den boze. Dat kom ik regelmatig tegen. Ook tref ik automatische vulsystemen aan die niet goed beveiligd zijn tegen terugstromend water.”

Legionellapreventie
Soms ook wordt het zwembad aangevuld met grondwater, via een buis die diep in de grond is geboord. “De woning heeft dan een eigen watervoorziening naast de drinkwateraansluiting. In zo’n geval is het belangrijk dat deze niet gekoppeld is aan de drinkwaterinstallatie. Dat is ook een aandachtspunt. En als er een sauna is, lopen we de risico’s op legionellavorming na: staat er geen water lang stil in de leidingen? Is er een onderhoudsplan?”

Wanneer komt de inspecteur?
Heeft u een zwembad, dan bent u eens in de negen jaar aan de beurt voor een controle. De inspecteur stuurt altijd een aankondiging wanneer het zover is. Met het verzoek contact op te nemen voor een afspraak. Reageert u niet, dan komt de inspecteur op een moment dat hém uitkomt. Waarbij hij zich uiteraard identificeert. “Met alle woninginbraken en verhalen van babbeltrucs die rondgaan, begrijp ik best dat mensen soms argwanend zijn”, zegt Marco. Gelukkig krijg ik bijna overal medewerking. Dat helpt veel risico’s de wereld uit, zowel voor gebruikers van het zwembad zelf als voor ons leidingwater.”