Mogelijk komt u werkzaamheden tegen tijdens een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat

In de komende weken vinden er verschillende kleinere ingrepen plaats in het Noordhollands Duinreservaat. Voor al deze werkzaamheden geldt dat we ons richten op het versterken van de eigen kracht van de natuur: we kijken waar we de natuurlijke processen nog beter tot zijn recht kunnen laten komen en zorgen dat de natuurlijke processen ook goed blijven zonder continu werk.
In dit bericht lichten we een aantal zichtbare werkzaamheden uit. U kunt deze werkzaamheden ook terugvinden op onze interactieve kaart voor een duidelijke locatie aanduiding: https://www.pwn.nl/natuurbeheer
Wijk aan Zee: Er worden populieren gekapt voor de veiligheid van de drinkwatervoorziening én voor de veiligheid van bezoekers in het duin
We maken belangrijke leidingen onder de grond toegankelijk, zodat deze bereikbaar zijn en blijven voor onderhoud. De populieren staan namelijk op een belangrijke waterleiding die loopt vanaf productiebedrijf Mensink naar de inwoners van Noord-Holland. De bomen zijn flink gegroeid en ze zijn aan het einde van hun leeftijd en beginnen af te takelen. Een extra reden om nu actie te ondernemen.
Locatie: Meeuwenweg (ook wel Mensinkweg) in Wijk aan Zee
Heemskerk: In het kustduin van Heemskerk versterken we het duinlandschap door struiken te verwijderen
Op deze plek vraagt het landschap om een duwtje in de goede richting. Tot kort geleden bestond het landschap uit een bloem- en kruidenrijke vegetatie met vrijstaande meidoornstruiken en groepjes berken. Tussen de duindoorns zijn nu nog stukjes van de kruidenrijke vegetatie te vinden. Door de duindoornstruiken te verwijderen, krijgt het gebied de kans om zich uit te breiden en worden de meidoorns weer goed zichtbaar.
Locatie 1: Paadje van Dorus (ook wel Meeuwenduin) in Heemskerk
Locatie 2: Meeuwenweg richting strandslag Heemskerk
Castricum: Rondom het speelveld versterken we de natuur door struiken te verwijderen
Vanuit de randen groeit het veld in hoog tempo dicht met duindoorns. We verwijderen de duindoorns en sparen de andere struiken. Zo blijft hier ruimte voor afwisseling en een bloem- en kruidenrijke vegetatie met daarin vrijstaande struiken.
Locatie: Zuidelijk van fietspad de Geversweg en oostelijk van Johanna’s weg in Castricum
Castricum: Exotenbestrijding bij ingang van Speijklaan
In het verleden zijn er boomsoorten aangeplant waarvan toen nog niet bekend was dat deze in de Nederlandse natuur kunnen gaan woekeren. Een van deze soorten is de Amerikaanse eik. Lang heeft deze boom geen problemen gegeven, maar de laatste jaren zien we een toename van kiemende eikels. De jonge bomen zorgen ervoor dat inheemse bomen en struiken niet tot kieming kunnen komen. Ook de gesloten kroonlaag van de volwassen Amerikaanse eiken beperkt de vestiging van inheemse soorten.
Op veel plaatsen wordt de Amerikaanse eik op zachte wijze vervangen door inheemse bomen. Dat gebeurt dan door de bomen te ringen waardoor zij langzaam afsterven. De stervende bomen zijn een bron van leven voor tal van organismen. Waar de bomen langs een wandelpad of weg staan worden ze om veiligheidsredenen afgezaagd en afgevoerd. In de jaren na de ingreep ontstaat eerst een bloemrijke vegetatie, die daarna verder begroeid raakt met bomen en struiken zodat er op termijn een jong, soortenrijk en inheems duinbos ontstaat.
Locatie: Van Speijklaan, Castricum
Bakkum-Noord: Hier krijgt de wind alle ruimte
Wind is een belangrijke speler in een duinlandschap. Ze neemt kalkrijk zand ver mee het duin in en houdt begroeiing kort en compact. Op deze locatie wordt de dynamiek van de wind nu nog verstoord door bomen en struiken. Door de luwtewerking van het bos op het ‘Melkvlak’ op te heffen, krijgt de wind weer invloed op de ontwikkeling van de duingraslanden. De zoute wind zorgt er voor dat struiken en bomen minder snel kiemen en dat ze minder hard groeien. We halen de bomen en struiken weg en schrapen ook de bovenste laag van de bodem af. Het achterliggende duingrasland krijgt zo direct een duwtje om sterk, veerkrachtig en afwisselend te blijven.
Locatie: Melkvlak in Bakkum-Noord
Bakkum: Aantrekkelijke duinen voor het duinkonijn
Konijnen houden van een open gebied met lage planten, afgewisseld met struiken om dekking in te kunnen zoeken. In het verleden waren er zoveel konijnen dat zij hun leefgebied zelf in stand konden houden door overal te knabbelen en te graven. De laatste tientallen jaren is het aantal konijnen in het duin sterk verminderd als gevolg van verschillende ziektes en groeit het duin langzaam maar zeker dicht. In het kustduin van Bakkum zien we nog altijd veel sporen van konijnen, maar zijn het er niet meer zoveel dat zij hun gebied voldoende open kunnen houden. Om de dieren een steuntje in de rug te geven, maaien we het open duin en worden een aantal struiken verwijderd. Daarna ligt hier weer een open terrein met een korte vegetatie om aan te knabbelen en struiken voor dekking.
Locatie: Langs fietspad de van Oldenborghweg ten noorden van de Zeeweg in Bakkum