Overzicht

Nationaal Park Zuid-Kennemerland eerste Smart Park in Nederland

Met slimme sensortechnologie kan PWN nu meer informatie verzamelen over het gedrag van grote grazers.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het eerste natuurgebied in Nederland dat voorzien is van een Smart Parks-Netwerk. Dit is een door een Nederlands bedrijf ontwikkeld concept waarmee dieren door middel van een chip gemonitord worden. De technologie werd tot voor kort alleen in Afrika ingezet tegen stropers. In het NPZK zijn het grote grazers als wisenten, konikpaarden en Schotse hooglanders die gevolgd gaan worden. Het project zit nu nog in de testfase die loopt tot eind 2019.

Afbeelding
smartparks.jpg

Elke grazer zijn eigen rol
De informatie over het gedrag van de grazers helpt PWN om ingewikkelde beheervraagstukken op te lossen. De grote grazers moeten het duingebied open houden. Daarin hebben ze allemaal hun eigen rol. We willen graag weten welke specifieke rollen dat zijn, en daarvoor hebben we zoveel mogelijk gegevens nodig. 

Zenders
Het volgen van de dieren met behulp van zenders is niet nieuw. Met de komst van de wisenten op het Kraansvlak ruim tien jaar geleden, begon PWN met het plaatsen van halsbanden met een gps-tracker bij enkele dieren. Dat systeem was echter vrij duur. En omdat de zenders regelmatig vervangen moesten worden, was het ook hinderlijk voor de dieren. Met Smart Parks hebben we een eigen gps-netwerk en is er veel meer mogelijk. De zenders zijn goedkoop, waardoor we meer dieren kunnen volgen. Data worden zo een stuk preciezer. De zenders zijn bovendien energiezuinig en gaan dus langer mee. Dat laatste is natuurlijk veel prettiger voor de grazers! 

Toekomst
Het Smart Parks-netwerk biedt mogelijkheden voor de toekomst. Andere meetgegevens zoals de grondwaterstand of de temperatuur kunnen vergeleken worden met de beweegpatronen en het gedrag van de dieren. Het NPZK als proeflocatie zou zelfs kennis op kunnen leveren die later elders in wereld ingezet wordt.

Afbeelding
smartpark2.jpg