Overzicht

Wisenten naar Engeland

Ranger uit Engeland bestudeert wisent in het Kraansvlak

De wisent, het grootse nog levende landzoogdier van Europa, wordt in verschillende Europese landen met succes ingezet voor de begrazing van natuurgebieden. Na onder meer Nederland, Polen, Duitsland en Spanje introduceert nu ook Groot-Brittannië dit imposante dier in het landschap. In opdracht van Kent Wildlife Trust brachten twee rangers daarom een studiebezoek aan onze kudde wisenten in het Kraansvlak. 

Tijdens een 18-daagse werkreis in oktober liepen de twee Britse rangers mee met het onderzoeks- en beheerteam van PWN naar de wisenten in het Kraansvlak. Het studiebezoek was vooral bedoeld om praktische vragen te beantwoorden, zoals over beheer, dagelijks onderhoud, rasters, conditiescores en de omgang met publiek. Het Britse project zal in het voorjaar van 2022 in het graafschap Kent van start gaan.

Afbeelding
Boswachter Ruud Maaskant wijst op de kudde wisenten in het Kraansvlak

Op het Kraansvlak, een Natura-2000 gebied, leeft een kudde wisenten van inmiddels veertien dieren. Het project begon in 2007 als een onderzoekspilot en was een samenwerking tussen drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN en ARK natuurontwikkeling. De wisent was destijds al zo’n 100 jaar uitgestorven in het wild en het project op het Kraansvlak was het eerste in Europa waarbij de dieren in het wild, zonder bijvoeren, werden uitgezet. De vraag was of de wisenten, die van nature vooral voorkwamen in dichte bossen, zouden overleven in het open duinlandschap. De dieren bleken zich er echter uitstekend thuis te voelen en leveren nu met hun specifieke graasgedrag en hun gewoonte om zandbaden te nemen, een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en het open en dynamisch houden van het duinlandschap. Sinds de start van het project wordt er structureel onderzoek gedaan naar de voedselstrategie van de dieren, hun effect op het landschap en hun invloed op andere grazers, broedvogels en insecten. De onderzoeksresultaten worden uitgewisseld met wisentenprojecten elders in Nederland en Europa.

Afbeelding
UK ranger wisent werkbezoek

Het initiatief voor het Britse project komt van de Kent Wildlife Trust. Deze natuurbeheerder wil vier wisenten uitzetten in een bosgebied van 210 hectare in het graafschap Kent. In dit gebied, dat ooit alleen was begroeid met loofbomen, werden in de vorige eeuw naaldbomen aangeplant die met hun dichte bladerdak de vegetatie op de bodem verstikten. Het gevolg is een grote verarming van de biodiversiteit. In plaats van het bos te bewerken met zware, schadelijke machines, zal de wisent naar verwachting letterlijk verlichting gaan brengen. Het dier eet namelijk niet alleen gras, hij schilt ook de bast van bomen en struiken en eet van bladeren en jonge uitlopers. Door het bos op deze natuurlijke manier uit te dunnen, worden niet inheemse soorten gebroken en krijgt de oorspronkelijke flora en fauna weer een kans.

Omdat het project zich de eerste tijd nog in een experimentele fase bevindt, zal het gebied waar de wisenten komen (deels) gesloten zijn voor publiek. Het contact tussen wisent en publiek kan op die manier heel geleidelijk worden opgebouwd. De hoop van Kent Wildlife Trust is dat het project in Kent andere natuurbeheerders zal inspireren om de wisent ook in het Britse landschap op te nemen.