Overzicht

Vogels voelen zich helemaal thuis in hersteld duingebied

blauwe_wandelroute_npzk.jpg

Een terugblik op de werkzaamheden in het Heilige Land

In de duinen van Overveen heeft PWN deze winter belangrijke werkzaamheden uitgevoerd. Dat was nodig omdat de duinen dichtgroeiden. Zorgvuldigheid stond daarbij hoog in het vaandel, en dat betaalt zich terug. Loop je nu door het gebied, dan oogt het landschap al zo natuurlijk dat je bijna niet kunt zien dat er afgelopen winter is ingegrepen. In de door de boswachters gemaakte dronebeelden is dat wel goed te zien. Deze beelden zijn gemaakt om de ontwikkeling van het gebied beter te kunnen volgen. Voor het maken van de dronebeelden hebben de boswachters uiteraard een vergunning aangevraagd. Boswachter Sven Pekel vertelt over de werkzaamheden.

Wat is er allemaal gebeurd deze winter?
“Twee aangeplante dennenbossen zijn gekapt, andere dennenbossen zijn gedund en exoten zijn verwijderd. Ben je goed bekend met het gebied, dan zie je hier en daar een dichtgroeiend inrijspoor in het duin en ‘stepping stones’. We hebben het werk niet zomaar gedaan. Het gebied miste de invloed van de wind en van stuivend zand en verouderde snel, ook namen op steeds meer plekken de exoten het gebied over. Dat wil je als beheerder niet. Nu kan vanaf de toppen van de duinen weer zand het gebied in waaien, dat is belangrijk voor een gezond duin. De gedunde bossen kunnen nu langzaam omvormen naar een meer natuurlijk bos met ook loofbomen en een ondergroei van struiken. De genomen maatregelen zorgen ervoor dat de flora en fauna in het gebied diverser wordt. En dat is heel belangrijk voor de toekomst van het gebied.”

Wat zijn ‘stepping stones’?
“Dat zijn kleine stroken of plekken in het bewerkte gebied die we onaangetast hebben gelaten. De voormalige begroeiing is op deze plekken nog intact. Het zijn veilige havens voor kleine dieren, zoals de zandhagedis, mieren en andere insecten. Er is vooraf goed nagedacht over de beste locaties voor de stepping stones. Kleine dieren moeten van stepping stone naar stepping stone het gebied veilig over kunnen steken en het open duin opnieuw kunnen bevolken.”

Hoe ontwikkelt het gebied zich?
“Langzaam beginnen de eerste bodemvormers als koningskaars, stalkaars en zwarte toorts te groeien. Dit noemen we ook wel ruigtekruiden. De ruigtekruiden maken nu de eerste blaadjes, volgend jaar zullen ze bloeien. De jaren daarop verdwijnen ze weer en begint de ontwikkeling van duingraslanden. Vogels voelen zich al helemaal thuis. Niet alleen de Boomleeuwerik en Boompieper hebben hun plek in het Heilige land gevonden, maar ook struweelvogels als Goudvink, Nachtegaal en Grasmus. De Bastaardzandloopkever en de Blauwvleugelsprinkhaan schieten voor je voeten weg en hebben alle locaties al bereikt. Dat zijn mooie eerste resultaten.”

Is het werk nu klaar?
“Nee, met nabeheer zetten we de puntjes op de i. Op de stepping stones staan bijvoorbeeld nog exoten, deze gaan we handmatig verwijderen. Over twee tot drie jaar zijn we helemaal klaar. Pas dan is het hele gebied weer groen en, heel belangrijk, exotenvrij.”