Makathon, 3 dagen van co-creatie

Een creatieve Maak-marathon

Wat gebeurt er als je een team samenstelt met leden uit allerlei disciplines, van studenten tot experts, en die drie dagen lang aan de slag laat gaan met een ingewikkeld vraagstuk? Het antwoord op die vraag krijgen we tijdens onze PWN Makathons: verrassende en innovatieve oplossingen, die soms zelfs direct toegepast kunnen worden in de praktijk.

“Deze vorm van co-creatie levert niet alleen nieuwe ideeën op, we verstevigen er ook ons netwerk mee.''
Suze van der Meulen, Innovatiemanager PWN

PWN, een ware Makathon expert
Sinds 2014 experimenteren we al met deze nieuwe manier van werken (toen nog onder de naam Innodag) en hebben ons ontwikkeld tot ware experts. Na meerdere experimenten is de Makathon inmiddels echt een officiële werkvorm die wordt geadopteerd door meerdere bedrijven en platformen (bijvoorbeeld in de zorg en door de Topsector Water).

“Ik heb veel geleerd van het proces en van de samenwerking met andere disciplines. Er is een wereld voor me opengegaan waar ik geen weet van had.”
Myrthe Fonck, adviseur Natuur en Recreatie


 

Creatief denken werkt aanstekelijk
Samen met partijen als Rijkswaterstaat, InHolland, Nova College en de 3D Makers Zone organiseren we regelmatig Makathons over uiteenlopende thema’s. Bijvoorbeeld plasticvervuiling in rivieren, het inzetten van Smart Technology bij de inspectie van ondergrondse drinkwaterleidingen.

Studenten en experts uit wetenschap en bedrijfsleven brainstormen in teams over smart solutions, waarna de beste oplossingen worden uitgewerkt in prototypes. Het winnende prototype wordt daadwerkelijk ontwikkeld. Zo is het winnende bellenscherm, The Great Bubble Barrier, doorontwikkeld. Het is getest in de IJssel. Op dit moment is PWN samen met The Great Bubble Barrier een pilot aan het uitvoeren om een volledige implementatie van het bellenscherm te kunnen realiseren. Voor PWN is het belangrijk dat er dan ook onderzoek wordt gedaan tot welk niveau plastic wordt tegengehouden.