Overzicht

Werkzaamheden Infiltratiegebied Castricum

Waterinlaat in het duingebied ook wel de kwal genoemd

Infiltratiegebied Castricum (ICas) is een belangrijke plek. Dit gebied is namelijk onderdeel van het drinkwaterzuiveringsproces. Om betrouwbaar en zuiver drinkwater te blijven leveren is het vanzelfsprekend dat een infiltratiegebied extra bescherming nodig heeft. Help ons daarom deze plek schoon te houden en blijf op de paden. Binnenkort vinden er werkzaamheden plaats om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verstoring is van de zuiverende werking van de natuur voor ons drinkwater. Zo kunnen we blijven genieten van dit bijzondere gebied waar water en natuur samenkomen. 

Wat gaat er precies gebeuren? 

  1. Langs het verharde fietspad (de Van Oldenborghweg) komt een onverhard wandelpad en er worden naast beide paden lage hekjes geplaatst. 

  1. Nabij het water komen twee vlonders. 

  1. De huidige rode route wordt aangepast. Er worden twee bestaande paden afgesloten aan de zuidkant van ICas. Deze worden vervangen door 1 nieuwe rode paaltjesroute die 700 meter langer is dan het oude pad. 

 

Afbeelding
Nieuwe Rode Route ICas

Bovenaanzicht van de zuidkant van ICas. De rode lijn is de vernieuwde rode route. De gele kruisjes geven de paden aan die afgesloten worden. 

 

Hoe gaat het worden? 

Boswachter Veronique van Meurs: “Het infiltratiegebied krijgt een goede opfrisbeurt voor bezoekers. Het wordt in het gehele gebied duidelijker waar mensen kunnen recreëren en ook waar dat niet kan. Met deze maatregelen zorgen we dat we dat de natuur optimaal en goed beschermd ons drinkwater kan helpen zuiveren. Bezoekers kunnen na de werkzaamheden op verschillende plekken genieten van dit schitterende en unieke infiltratiegebied. Zo komen er vlonders bij het water; de perfecte plek om watervogels te spotten. Ook wordt de omgeving van ‘De Kwal’, het iconische inlaatpunt van drinkwater, vernieuwd. De aangepaste rode wandelroute wordt gevarieerder en komt langs een onlangs vernieuwd uitkijkpunt en de Vogelkijkhut.