Wij gaan zeven hectare agrarische grond van de Zanderij in Castricum opnieuw inrichten. Zo creeren we een landschap met geleidelijke overgangen naar de achterliggende duinen. Het gebied kan uitgroeien tot een natuurlijk landschap, aantrekkelijk voor mens en natuur.
Geschiedenis als wegwijzer voor herinrichting
De huidige Zanderij was tussen zo'n 5.000 jaar voor Christus en het jaar nul een ruig landschap met langzaam groeiende strandwallen. De Oer-IJ stroomde bij Castricum uit in zee. Meer recent kent het een verleden van bollenteelt. Deze verschillende kenmerken in het huidige en het vroegere landschap hebben richting gegeven aan de plannen om het gebied om te vormen. De komende tijd zal een vleugje van de oorspronkelijke dynamiek terugkeren.

Zanderij in vogelvlucht, na de omvorming tot natuurgebied.
De natuur krijgt nieuwe kansen
We vinden op de Zanderij weinig verschillende soorten planten en dieren. Dat komt doordat voor het telen van bloembollen het water uit het gebied is gedraineerd, en er gebruik is gemaakt van bemesting. Omstandigheden die het gebied ongeschikt maken voor duinplanten en dieren. Bij het herinrichten verwijderen we de bemesting (bovenste laag van de bodem) en ook het drainagestelsel. Het gebied wordt daardoor opnieuw geschikt voor rugstreeppadden, vlindersoorten, de kievit en de houtsnip en talloze soorten planten en kruiden. En dat kunt u allemaal beleven vanaf de weg.
Duinparelmoervlinder
Krakeend
Duinviooltje
Status project: Geplande startdatum 27 maart 2019
Locatie: Geversweg, Castricum
Samenwerkingspartners: Provincie Noord-Holland, Gemeente BUCH, Ecologische Adviesbureau Ter Haaf en Bakker, Eelerwoude, TIU.