PWN en Gemeente Bloemendaal, omgaan met enorme bezoekersstromen in de natuur

De coronamaatregelen zorgden ervoor dat mensen massaal de natuur in trokken. In 2020 zijn er in het Noord-Hollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland 30% meer bezoeken geweest. Wethouder Henk Wijkhuisen van Gemeente Bloemendaal werkte nauw met PWN samen om de drukte in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in goede banen te leiden.

‘’Ik ben de wethouder van het fysiek domein. Dus ik behartig de belangen voor onder andere natuur en recreatie. Ik ben regelmatig in de natuur te vinden en kom al mijn hele leven in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Maar zo druk als het afgelopen anderhalf jaar is geweest, heb ik nog nooit meegemaakt. Dat was uniek. Een omslagpunt was het moment dat het niet meer houdbaar was bij de grote ingangen van het park en mensen zich niet meer aan de regels hielden. Toen hebben we in goed overleg de maatregelen van PWN gesteund.

Druk van de kust afhouden
Bloemendaal heeft samen met de provincie geprobeerd om de druk van de kust af te houden. Dit deden we door tekstborden neer te zetten bij aanvoerwegen met daarop de boodschap dat mensen om moesten keren. Ook hebben we verkeersbegeleiders ingezet die mensen terugstuurden. Bij het park zelf waren de boswachters van PWN aan zet, waar nodig met assistentie van politie of BOA’s.

Tevreden over de aanpak
Ik had in de drukke periodes regelmatig contact met het hoofd van PWN-zuid, Margot Holland. We bespraken hoe de situatie zich in het park ontwikkelde en of er nog maatregelen genomen moesten worden. Het is fijn dat we elkaar goed kennen, dat de lijntjes kort zijn en dat we elkaar weten te vinden als er informatie nodig is. In mijn optiek is de samenwerking goed gegaan. Ik ben tevreden over hoe we deze situatie met z’n allen hebben aangepakt. De rust is weer een beetje teruggekeerd.’’