Overzicht

PWN geeft duizenden jonge bomen weg

leerteam_pwn_met_elzen.jpg

Van berk en beuk tot vlier en wilg: eind vorig jaar heeft PWN samen met Meer Bomen Nuruim zesduizend overtollige jonge bomen en struiken uit het Noordhollands Duinreservaat gehaald en gratis weggegeven. Zo krijgen de zaailingen de kans om op een andere plek uit te groeien tot volwassen bomen en zorgen we samen voor meer biodiversiteit en leefruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. In 2023 gaan we hiermee door.

Het Noordhollands Duinreservaat is een uniek natuurgebied waar bijzondere planten en dieren leven. Denk aan het duinviooltje, de blauwvleugelsprinkhaan, duinparelmoervlinder, tapuit en strandzandloopkever. Om deze planten en dieren te behouden, moeten bijvoorbeeld poeltjes en bloemrijk grasland open blijven. Op verschillende plekken in het duinreservaat verwijderen we samen met onze acht vrijwilligersgroepen en ons leerteam dan ook regelmatig overtollige jonge bomen en struiken, ook wel zaailingen genoemd.

Afbeelding
oogsten_pwn_oudendijk.png

Foto: Begeleider Youri Oosterling tilt samen met PWN-vrijwilligers de geoogste boompjes uit het bos nabij de Oudendijk in Heemskerk. 

Meer Bomen Nu is juist op zoek naar bomen en struiken. Door deze gratis weg te geven, wil dit landelijke initiatief Nederland groener maken en ervoor zorgen dat er meer CO2 wordt opgenomen. PWN ondersteunt dit doel en daarom hebben we de handen ineengeslagen. De oogst van de afgelopen maanden? Ruim zesduizend zaailingen in meer dan dertig soorten. Veel van deze boompjes en struiken zijn direct na de oogst opgehaald en geplant op een nieuwe stek. Andere zijn via bomenhubs in de regio gratis weggegeven aan mensen uit de buurt die bomen of struiken willen planten om hun tuin te vergroenen.

Plant ook gratis bomen en struiken
In 2023 gaan we samen met Meer Bomen Nu door met het verzamelen en weggeven van jonge bomen en struiken. Zo is er op donderdag 26 januari een gezamenlijke oogstdag in ons duingebied, vlak bij de ingang Oudendijk in Heemskerk. We gaan hier zaailingen en grotere bomen redden die boven een drinkwaterleiding staan. Voor gereedschap, koffie en thee wordt gezorgd! Wilt u een handje helpen of gratis geoogste bomen ophalen om te planten? U bent van harte welkom! Aanmelden kan via de website van Meer Bomen Nu.