Overzicht

PWN bestudeert arrest in zaak Defence for Children

Glas water kraan

Defence for Children in gelijk gesteld 

Vandaag heeft het gerechtshof in Den Haag uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Defence for Children en het Nederlands Juristen Comite voor de Mensenrechten (NJCM) hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden en de drinkwaterbedrijven PWN en Dunea. De zaak ging over het afsluiten van drinkwater bij huishoudens met kinderen in het geval van aanhoudende wanbetaling.  

Het gerechtshof heeft Defence for Children en NJCM vandaag in het gelijk gesteld. PWN bestudeert het arrest nog en beraadt zich over eventuele vervolgstappen. In de tussentijd bespreekt PWN deze kwestie met branchevereniging Vewin en de andere drinkwaterbedrijven en houdt zij de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten.

Defence for Children en NJCM hebben het hof gevraagd om het afsluiten van gezinnen waarin minderjarige kinderen wonen te verbieden. PWN doet er alles aan om afsluiting te voorkomen. Volgens PWN is afsluiting een uiterst middel dat helpt om het verder oplopen van schulden te voorkomen en om hulpbehoevende klanten bij passende hulp (schuldhulpverlening) uit te laten komen. Daarnaast voorkomt afsluiting dat de kosten van niet-betalende klanten voor rekening komen van onze andere klanten. In het geval van een afsluiting gaan we zorgvuldig te werk en gaan we verder dan wettelijk van ons wordt gevraagd: als onze medewerkers tijdens een huisbezoek bijvoorbeeld signalen krijgen dat er kinderen woonachtig zijn wordt er altijd in samenspraak met de klant naar een alternatieve oplossing gezocht.