Overzicht

Start broedseizoen 2023

Aalscholvernest

Ken je het gezegde: ‘In mei leggen alle vogels een ei’? Dit klopt niet! Afhankelijk van de vogelsoort verschilt het namelijk wanneer vogels hun eieren uitbroeden. De meeste vogels doen dit tussen maart en juli, dit is het broedseizoen. Net als in voorgaande jaren gelden daarom vanaf 1 maart tot en met 15 juli aangepaste regels in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. 

Voor broedende vogels, maar ook konijnen, hazen en hagedissen is rust een absolute must. Vooral broedvogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord als je van de aangegeven paden af gaat. Laten we de vogels met rust, dan is de kans op broedsucces het grootst.  

Daarom gelden van 1 maart tot en met 15 juli de volgende maatregelen: 

Noordhollands Duinreservaat  
Vier wandelroutes zijn tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. In het Bergerbos gelden afwijkende data voor de honden aanlijnplicht, namelijk van 15 maart tot en met 15 juni. 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland  
Voor bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten tot 1 september. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, Koniks paarden en Schotse Hooglanders te spotten, zoals bij het wisenten uitkijkpunt aan de rand van het gebied. Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland gelden de reguliere regels voor honden.