Overzicht

Nieuwe toren op de Kruisberg open voor publiek

Kruisberg toren

Heemskerk is een opvallend icoon en herkenningspunt rijker. Na drieënhalf jaar afwezigheid van de toren kunnen bezoekers vanaf nu weer genieten van het prachtige uitzicht. De opening van de nieuwe uitkijktoren op de Kruisberg is een mijlpaal voor alle betrokkenen: opdrachtgever PWN, aannemer HMG, architect BoschSlabbers en alle enthousiaste Heemskerkse betrokkenen.  

Verrassend ontwerp 

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op een vuurtoren: breed aan de onderzijde en steeds smaller naar boven toe. Net als een vuurtoren is de toren op de Kruisberg een herkenningspunt en icoon langs de kust. Binnenin de toren kom je via een metalen wenteltrap langs drie verschillende etages. Elke etage biedt weer een verrassend nieuw uitzicht op de omgeving. De buitenzijde van de toren is bekleed met lange houten balken, die je mee begeleiden de hoogte in. Er is zelfs een optie om van de 1e naar de 2e verdieping te lopen via de buitentrap zodat je letterlijk tussen de boomkronen staat.  

Bouwproces 

In opdracht van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN heeft landschapsarchitect BoschSlabbers het schetsontwerp van de toren gemaakt. De uitwerking van dit schetsontwerp naar een uitvoeringsplan en realisatie heeft PWN aanbesteed bij HMG uit Uitgeest. Tijdens het gehele traject is de omgeving betrokken. Vertegenwoordigers van de inwoners van Heemskerk, direct omwonenden en diverse belangenverenigingen hebben allemaal een mooie bijdrage geleverd aan de realisatie van de uitkijktoren. 

Opening  

Op vrijdag 26 mei is de toren op de Kruisberg officieel geopend. De ludieke openingshandeling benadrukte de grote betrokkenheid bij de toren van veel Heemskerkers. De toren is terug en daar kan vanaf 27 mei iedereen weer volop van genieten. 

Win een exclusieve fototour

Bezoekers van de toren kunnen vanaf 27 mei meedoen met een fotowedstrijd. De mooiste foto die op Instagram wordt geplaatst met de hashtag #ontdektorenkruisberg wint een exclusieve fototour door het Noordhollands Duinreservaat.  

 

v. l. n. r. burgemeester van Heemskerk A. Luijten, algemeen directeur PWN Paulien Pistor, wethouder Aad Schoorl en initiatiefnemer E. Kater.